Solicitarea Ministerului Afacerilor Interne de prelungire a votării după ora 21:00 pentru persoanele care aşteaptă în proximitatea secţiilor să îşi exercite dreptul de a alege a fost respinsă de Biroul Electoral Central, potrivit unor oficiali ai BEC.

Biroul Electoral Central s-a întrunit duminică într-o nouă şedinţă la ora 18:00, pe ordinea de zi aflându-se mai multe solicitări de la partide sau asociaţii legate de procesul electoral, precum şi cea transmisă de MAI. Din păcate pentru mii de români pe care probabil îi va prinde ora 21:00 la coadă, în faţa secţiilor de votare, cererea MAI a fost respinsă de Biroul Electoral Central.

Ce se arată în nota transmisă duminică de MAI către BEC?

Ministerul Afacerilor Interne a transmis, duminică, Biroului Electoral Central o solicitare prin care adresează rugămintea de a se analiza posibilitatea prelungirii votării după ora 21:00 pentru persoanele care aşteaptă să îşi exprime dreptul constituţional în proximitatea secţiilor de votare.

“Tinând cont de îngreunarea exercitării votului pentru respectarea măsurilor de protecţie sanitară, vă adresăm rugămintea să analizaţi şi să dispuneţi posibilitatea prelungirii votării după ora 21.00, acolo unde există persoane care aşteaptă în proximitatea localului secţiei de votare”, se arată în nota semnată de Gheorghe Sorescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

În nota MAI se mai arată că totul a plecat de la o serie de sesizări apărute în presă: “Având în vedere notificările apărute în spaţiul mass-media în cursul acestei dimineţi referitoare la unele situatii punctuale existente la nivelul sectiilor de votare generate de măsurile necesare în contextul pandemiei COVID 19”, se arată în documentul Ministerului de Interne.

În prezent, conform legii, alegătorii care, la ora 21:00, se află în localul secţiei de votare pot să îşi exercite dreptul de vot.

Votarea se desfăşoară, duminică, după anumite reguli de protecţie sanitară impuse de autorităţi în contextul pandemiei de coronavirus, care presupun purtarea măştii, dezinfectarea, dar şi păstrarea distanţei fizice de minimum un metru între participanţii la procesul electoral.