“În acest moment, nu știm de ce au decedat cele trei persoane. Se pare că este un accident, dar a început și o anchetă.

Am vorbit cu ministrul de Interne, i-am cerut ca anchetă să fie cât mai rapidă și transparentă. Toți vinovații pentru ce s-a întâmplat în această seară trebuie să răspundă!

Presiunea pe secțiile de Terapie Intensivă este foarte mare. Trebuie cu toții să ajutăm. Campania de vaccinare este singura soluție.

Administratorii statului fug de comunicare. Domnul Arafat o să va comunice în această seară tot ce s-a întâmplat. Trebuie să venim și să comunicăm transparent românilor de fiecare dată.

Sper să avem resursele să nu mai avem astfel de situații, însă trebuie să avem și o campanie de vaccinare de succes, ele sunt mână în mână.

Ancheta va fi transparentă și completă, iar cei responsabili vor răspunde!”, a declarat premierul Florin Cîţu în conferinţa de presă susţinută după ora 23:00.

Ce s-a întâmplat, luni seara, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Victor Babeş”?

Serviciul Omoruri a declanşat o anchetă, după ce trei pacienţi au murit la unitatea mobilă ATI de la Spitalul “Victor Babeş”. Din fericire, ceilalţi cinci pacienţi care mai erau internaţi acolo au fost salvaţi şi transferaţi la alte spitale.

Totul ar fi avut loc în urma unei defecţiuni la instalaţia de oxigen.

“Ministerul Sănătații a fost informat, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, că trei pacienți și-au pierdut viața la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, operaționalizată sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență (Ministerul Afacerilor Interne), operată tehnic de Institutului Național Victor Babeș (PMB / ASSMB).

Din primele informații transmise Centrului Operativ Pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății, defecțiunea a avut loc la instalația de oxigen a unității mobile.

Cinci pacienți au fost transferați rapid: unul într-o altă secție din spitalul Victor Babeș și ceilalți patru la Spitalul ROL2 de la Otopeni, Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar-Arseni” și Spitalul Floreasca.

Ministrul Sănătații a fost la fața locului și s-a informat despre starea pacienților și asupra cauzelor incidentului”, au transmis reprezentanţii ministerului, imediat după incident.

“Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului, a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR”, au transmis și reprezentanţii DSU.

Ulterior, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi şeful DSU, Raed Arafat, au sosit la faţa locului.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea