Creșterea de 3,5% a Produsului Intern Brut în 2013 față de anul anterior depășește toate estimările de până acum ale  analiștilor financiari. Chiar și experții Fondului Monetar Internațional s-au înșelat, ei estimând o creștere de 2,8%.

Trebuie menționat însă faptul că datele anunțate astăzi de INS sunt estimări "semnal", astfel că pot interveni unele modificări.

Diferenţele dintre estimările “semnal” şi estimările provizorii ale Produsului intern brut se pot defini în fucţie de următoarele aspecte:

  • Operativitate: estimările “semnal” sunt disponibile mai devreme decât cele provizorii (40-45 zile).
  • Acurateţe: se face un compromis între operativitate şi acurateţe. Estimările “semnal” sunt, în general, mai puţin precise decât cele provizorii dar se urmăreşte ca pierderea în precizie să fie redusă la un nivel cât mai scăzut.
  • Sferă de cuprindere: numărul variabilelor acoperite de estimările “semnal” este limitat.
  • Informaţii disponibile: estimările “semnal” au la bază un set limitat de date. Adesea, unele informaţii furnizate de anchete statistice sau surse administrative nu sunt disponibile.
  • Metodă de estimare: în funcţie de sursele de date disponibile se poate utiliza metoda directă (prin utilizarea datelor existente şi a estimărilor pentru cele nedisponibile) sau metoda indirectă (prin utilizarea tehnicilor de regresie).

Totodată, mai trebuie menționat că în urmă cu un an INS anunța în estimările semnal pentru 2012, o creștere a PIB de 0,2% față de 2011, însă în urma colectării tuturor datelor creșterea economică s-a dovedit a fi mai mare, respectiv 0,6%.

Ce s-a întâmplat în ultimul trimestru

Anul agricol bun, dar şi evoluţia exporturilor, care au înregistrat o creştere cu 10% faţă de 2012, au fost un sprijin pentru economie, spun specialiştii. În trimestrul trei din 2013, ultimul pentru care avem date oficiale, economia a crescut cu 4,1% faţă de acelaşi trimestru din 2012. Însă, atrag atenţia analiştii Raiffeisen Bank, în ultimele trei luni ale anului economia a avut un parcurs mai slab, pe fondul încetinirii creşterii exporturilor şi a cererii interne anemice.

În schimb, agricultura se pare că a fost "de bază" şi în acest interval. Fără agricultură, economia ar fi crescut în întregul an 2013 nu cu 2,8 – 3%, ci cu 1,8%, potrivit datelor Raiffeisen, citate de evz.ro

Totuși datele anunțate astăzi de INS arată că în trimestrul IV al anului trecut PIB a consemnat o creștere de 1,7% față de trimestrul precedent. Raportat la perioada octombrie -decembrie 2012, în ultimul trimestru al anului trecut economia a crescut cu 5,2% (pe serie brută), respectiv cu 5,1% pe serie ajustată sezonier.

Cea mai mare contribuție la creșterea PIB în cel de-al treilea trimestru al acestui an a avut-o sectorul agricol, așa cum scria capital.ro în urmă cu câteva luni.