Într-un interviu acordat agenției rusești de presă, Tass, Ion Iliescu a vorbit despre schimbarea României în cele trei decenii care au trecut de la Revoluția din 1989.

„Sigur că tot ce am făcut începând din 22 decembrie 1989 a fost pentru noua Românie. Da, sistemul socialist era în criză. (…) România s-a schimbat în aceste trei decenii, iar, la modul general, aş numi pozitiv rezultatul, deşi nu pot fi ignorate aspectele negative ale schimbărilor. Eu am promovat un model economic mixt – o economie socială de piaţă. Viaţa a decis altfel. După 1996, consensul intern în România a fost distrus, iar accelerarea privatizărilor a început aproape în schimbul a nimic. Acesta este un proces din cauza căruia în Rusia rămân amintiri neplăcute. Terapia de şoc, de care nu a scăpat nicio ţară din Europa de Est, a fost un real dezastru”, afirmă Ion Iliescu, notând că, după revoluţie, România a obţinut „democraţie şi garantarea libertăţii de exprimare”.

Ce spune Iliescu despre Uniunea Europeană

„În schimbul unei taxe şi a anumitor condiţii, au deschis piaţa europeană occidentală spre estul Europei. Din nefericire, acum UE înseamnă doar o piaţă de desfacere, o zonă de liber-schimb, în care aspectele sociale sunt marginalizate, iar inegalităţile se amplifică. Prin urmare, UE trebuie să revină la bazele iniţiale, de data aceasta inclusiv cu Europa de Est, ţinând cont de specificităţile acestei zone – criza de identitate şi moştenirea comunistă. Procesul de transformare a României este departe de a se fi încheiat, iar conţinutul viitoarelor schimbări depinde de noile generaţii”, precizează Ion Iliescu.

Fostul președinte a vorbit și despre relația pe care țara noastră o are cu Rusia

Întrebat de către reporterul Tass ce părere are despre starea relațiilor bilaterale dintre România și Rusia, Iliescu a răspuns că, în prezent, relațiile dintre cele două țări nu pot și numite satisfăcătoare.

„În prezent, relaţiile dintre România şi Rusia nu pot fi numite normale ori satisfăcătoare din niciun punct de vedere. Eu vreau să spun că viaţa lângă un imperiu nu este niciodată convenabilă pentru ţări precum România, astfel că nu sunt foarte plăcute toate amintirile istorice. Dar cea mai mare eroare ar fi să absolutizăm aceste amintiri neplăcute şi să nu găsim nimic bun în trecut. În esenţă, acest lucru ar însemna o blocare a oricăror încercări de normalizare a relaţiilor.

(…) În esenţă, relaţiile sunt bune când vrem să fie bune. Până acum, în România nu este nevoie să existe relaţii bune cu Rusia. În Ungaria, da, în Polonia, da, în Cehia, da, în Slovacia, da. Chiar şi în ţările baltice. Şi, apropo, cred că aceste ţări pot avea mult mai multe motive de nemulţumire la adresa Rusiei, dat fiind trecutul comun. Dar, dat fiind că este nevoie de relaţii normale, nu au mai folosit istoria ca instrument de blocaj. Şi nu cred că aceste ţări au devenit ca efect membre mai puţin responsabile ale NATO şi UE. Doar că politica externă a României trece acum printr-un moment prost, îi lipsesc perspectivele şi imaginaţia. Sper că politicienii români vor înţelege că normalizarea relaţiilor cu Rusia va extinde, în afară de schimburile comerciale şi culturale, capacitatea României de a participa la soluţionarea problemelor din ţările vecine, inclusiv din Moldova şi Ucraina, unde, în mod natural, are interese”, a spus Ion Iliescu, citat de cotidianul.ro