Kovesi mai are de așteptat pentru a afla un răspuns. Cu toate că nu s-a ajuns încă la un acord final, mai sunt doar câteva zile până la marele anunț. La începutul lunii aprilie vor mai urma o serie de negocieri și va fi decis câștigătorul concursului de selecție.

Următoarea rundă de negocieri a fost stabilită pentru data de 4 aprilie. În situația în care echipele de negociere ale Parlamentului European şi Consiliului UE nu ajung la un acord, decizia finală va fi dată în ultima rundă de negocieri care a fost programată pentru 10 aprilie.

Sebastian Ghiță OBLIGAT să se retragă de pe listele pentru europarlamentare! Cu ce a fost amenințat! Dezvăluiri în premieră 

Românii se opun numirii lui Kovesi

În data de 8 martie, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a trimis ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, preşedinte în exerciţiu al Consiliului UE, o scrisoare oficială care anunța că Laura Codruţa Kovesi este candidata Parlamentului European pentru funcţia de procuror-şef european. Oficialul european a menţionat că, în conformitate cu reglementările în vigoare, Parlamentul şi Consiliul numesc de comun acord procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit, plecând de la o listă scurtă de candidaţi calificaţi întocmită de comitetul de selecţie al Biroului Procurorului Public European (EPPO).

Mai mult, preşedintele PE a ținut să amintească faptul că, în urma audierii comune din comisiile PE pentru libertăţi civile şi control bugetar de pe 26 februarie, Kovesi i-a devansat prin numărul de voturi primite pe contracandidaţii săi.

„La întâlnirea de pe 7 martie, Conferinţa Preşedinţilor a decis că doamna Laura Codruţa Kovesi este candidata Parlamentului şi a mandatat o echipă formată din trei negociatori (…) să susţină această poziţie în viitoarele discuţii cu Consiliul privind numirea procurorului-şef european”, arată scrisoarea citată.

Guvernul Dăncilă, făcut knock out! Un important lider european trage semnalul de alarmă pentru România 

Cine participă la negocieri

Cei trei eurodeputaţi mandataţi să negocieze cu Consiliul UE în acest dosar sunt britanicul Claude Moraes (grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor – S&D), preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a PE (LIBE), eurodeputata germană Ingeborg Grässle (grupul Partidului Popular European – PPE), preşedinta Comisiei pentru control bugetar a PE (CONT), şi eurodeputata olandeză Judith Sargentini (grupul Verzilor), vicepreşedintă a LIBE.