Fuziunea, care va duce la formarea celei mai mari bănci din sud estul Europei, reprezintă încercarea celor două bănci de a evita eventuale ajutoare ale statului grec în ceea ce privește lichiditatea, scrie New York Times. O posibilă ”ștergere” din active (writedown) a unor obligațiuni ale statului, cerută de UE, ar putea forța băncile să se recapitalizeze șo să ceară ajutorul statului. ”Tranzacția este o fuziune amiabilă între Alpha Bank și Eurobank, cu participarea semnificativă a Autorității pentru Investiții din Qatar”, a declarat un bancher al Alpha Bank. Potrivit aceleiași surse, mâine se vor întruni boardurile celor două bănci și vor face anunțul într-o conferință de presă ulterioară. Informația este confirmată și din alte surse care spun că noua entitate va avea active de 150 mld. euro, 8 mil. clienți și depozite de 80 mld. euro.
Fondul de investiții al Qatarului, care deja este acționar important la Alpha Bank, va deveni acționarul principal al noului grup. ”Este o mișcare strategică în direcția potrivită ce va proteja cele două bănci de ceea ce ar putea fi mai rău în viitor pentru sectorul bancar grec”, spune Takis Zamanis, de la Beta Securities, adăugând că ”Qatarul va injecta probabil bani în noua entitate în momentul în care băncile grecești se îndreaptă spre o criză de lichiditate, pierderi din ștergerea obligațiunilor și un risc ridicat al neachitării împrumuturilor. Cele două bănci ar putea evita să ceară lichidități de la actualul sistem de sprijin”. Dacă ar fi nevoite să apeleze la fondul de stabilitate financiară al Greciei, 10 mld. euro pregătiți pentru băncile ce au nevoie de recapitalizare, cele două bănci ar trebui să intre în restructurare.
Sursele nu au oferit mai multe detalii despre implicare fondului din Qatar în noul grup bancar. ”Fuziunea, cu participarea Qatarului este o mișcare foarte bună pentru că ține băncile departe de pericolul de apela la ajutor din partea mecanismului de sprijin. Este, de asemenea, pozitiv pentru că o nouă bancă privată, mai mare și mai puternică, cu un nou acționar, va fi creată în sud-estul Europei”, spune Manos Hatzidakis, analist la Pegasus Securities.
Băncile grecești au ieșit în ultima vreme de pe piața interbancară, fiind dependente pentru asigurarea lichidităților de Banca Central Europeană, de unde împrumută bani pe care îi garantează cu obligațiuni ale statului grec și cu active. Alpha Bank este a doua mare bancă din Grecia, cu o capitalizarea de piață de 1.068 mld. euro, iar Eurobank este a treia, cu 1.017 mld. euro. De la începutul anului acțiunile Eurobank au scăzut cu 51%, iar ale Alpha cu 50%.  Ambele bănci își vor anunța rezultatele pentru prima jumătate a anului săptămâna viitoare, Eurobank fiind prima, luni.
Efectul în România, unde ambele bănci au operațiuni importante, este formarea unui nou gigant bancar. Cele două bănci locale au active cumulate de 30 mld. lei, reprezentând puțin peste 9% din întreg sectorul bancar. Niciuna n-a făcut deocamdată vreun anunț oficial.
Citiți mâine pe capital.ro mai multe detalii despre cea mai importantă mișcare din sectorul bancar românesc din ultimii ani.