Bucurie imensă pentru cei peste 2 milioane de șoferi care își cumpără, annual, asigurare RCA cu valabililitate pe doar 30 de zile. Ei vor putea face în continuare acest lucru, întrucât ASF transmite că nu are de gând să modifice legea, așa cum a cerut Consiliul Concurenței.

În jurul acestei teme s-a născut o întreagă dezbatere mai ales că, așa cum Capital a arătat în exclusivitate, actorii pieței asigurărilor se opun, la unison, existenței poliței pe o lună.

Partea bună a acestei asigurări este că presupune un effort financiar foarte redus pe termen scurt, RCA pe 30 de zile fiind undeva între 30 și 80, în funcție de vârsta șoferului și capacitatea cilindrică a motorului.

Partea proastă, după cum susțin brokerii și firmele de asigurare, este că existența acestei asigurări a dus la reducerea numărului de mașini asigurate și la creșterea fraudelor. Detalii aici.

Citește și Ministrul Transporturilor, audiat la DNA! Ce au vrut să afle procurorii

Totuși, ASF este fermă din acest punct de vedere. Nu se pune problema renunțării la polița pe o lună, care a ajuns să adune circa 30% din totalul vânzărilor de RCA, cee ace înseamnă că, într-un an, se vând în jur de 2 milioane de astfel de polițe.

“ Referitor la gradul de cuprindere în RCA, el este de peste 90% pentru vehiculele care circulă în mod constant pe drumurile publice. Acel procent de aproximativ 75% este format din parcul rece (nedeplasabil) aflat încă în evidențele scriptice, precum și din remorcile care nu circulă tot timpul atașate de un vehicul. Nu trebuie uitate nici motocicletele care au o circulație sezonieră. Evident că toate propunerile de modificare legislativă pe care le vom iniția, vor fi supuse unei analize si consultări publice. Așteptăm atunci opiniile argumentate ale tuturor celor interesați, inclusiv de la Consiliul Concurenței. Este necesar a fi semnalat  că, în acest moment nu lucrăm împreună la nicio propunere de modificare legislativă, iar în situația când anumite temeri și semnale există ar trebui discutate cu specialiștii înainte de a le promova în spațiul public pentru a nu crea emoții acolo unde nu este cazul.”, transmite ASF.

Mesaj clar pentru toată lumea care vrea eliminarea poliței la 30 de zile

În contextul celor declarate recent de domnul Președinte al Consiliului Concurentei Bogdan Chirițoiu, voi face câteva precizări:

–        piața RCA este o piață în consolidare, care necesită unele ajustări, dar nu de sistem;

–          nu se are în vedere trecerea asigurării pe persoană, ci va rămâne pe mașină;

–          nu se are în vedere nici zonarea teritoriului după riscuri, deoarece mașinile circulă prin toate zonele de risc;

–          nu se preconizează eliminarea polițelor pe o lună;

–          Autoritatea de Supraveghere Financiară nu este concentrată doar pe analiza tarifelor de referință, ci pe toată problematica pieței asigurărilor, pornind de la stabilitatea pieței (indicatorii de solvabilitate SCR și lichiditate MCR) și continuând cu conduita asigurătorilor și a intermediarilor în asigurăr