Până acum, compania intermedia şi vânzări imobiliare, în principal pe segmentul rezidenţial, din afara portfoliului Volksbank România.

„Nu se are în vedere închiderea acestei firme, ci o reorientare a activităţii pentru a deveni mai profitabilă în actualele condiţii de piaţă. Strategia urmăreşte reducerea cheltuielilor fixe şi creşterea celor variabile. De asemenea, VBRO Services va fi implicată şi mai mult în valorificarea unor active executate aparţinând debitorilor băncii“, au declarat pentru Capital reprezentanţii băncii.

Directorul VB Services, Daniel Tudor, a demisionat recent din companie şi intenţionează să lanseze pe piaţă o nouă firmă de brokeraj imobiliar sub brandul The Concept.

Din cinci consultanţi câţi avea VB Services au mai rămas doar trei, însă Volksbank intenţionează să externalizeze o parte din activităţi.

„VBRO Services se va implica activ în valorificarea locuinţelor executate, ceea ce a fost dificil în fosta structură. Dacă situaţia o impune este posibil ca inclusiv VBRO Services să apeleze la resurse externe, dacă se va dovedi că este eficient“, au mai comentat reprezentanţii instituţiei financiare.

Deocamdată compania are sedii doar în Bucureşti, însă banca este pregătită să îşi extindă activitatea şi la nivel naţional, „dacă nevoile o impun“.

Expunere mare, pierderi pe măsură

Volksbank România avea, la începutul crizei, o expunere imobiliară de peste 90%, ceea ce a făcut ca portofoliul de credite al băncii să fie foarte vulnerabil.

Banca din România este parte a Volksbank International, divizia din Europa de Est pe care grupul austriac Oesterreichische Volksbanken a scos-o la vânzare. „Banca-mamă“ a Volksbank a avut anul trecut pierderi însemnate din cauza activităţii din România. Pe plan local, Volksbank International a pierdut 36 mil. euro în 2010.

Impactul pierderilor din România au fost uşor tamponat de rezultatele pozitive de pe celelalte nouă pieţe pe care operează grupul financiar, ceea ce a dus la o pierdere globală de doar 21,8 mil. euro.

Volksbank România este cea mai mare subsidiară a Volksbank International, cu active de peste 5,2 miliarde de euro.