Reclamele agresive au atras i depozitele BPR peste 5.000 de miliarde de lei. Aceasta este cifra data publicitatii i vara acestui an, imediat ce cooperativa de credit a intrat i incapacitate de plata. O situatie la zi este asteptata i Banca Nationala a Rominiei, acolo unde BPR trebuie sa transmita, conform legii, documentatia necesara pentru obtinerea autorizatiei de functionare. Aceasta situatie exista si i scriptele BPR, dar ea este la discretia presedintelui institutiei, Emil Botea, care nu a raspuns solicitarilor noastre.
Mari modificari nu au avut cum sa se produca i ceea ce priveste obligatiile institutiei catre depunatori, stiut fiind faptul ca oamenii s-au ales, vreme de opt luni, ori cu bonuri de ordine pe liste de asteptare, ori cu certificate de depozit convertibile i actiuni. Actiunile ar fi emise pentru o banca comerciala ce ar urma sa fie ifiintata pe scheletul cooperativei de credit Banca Populara Romina.
Depunatorii continua si astazi sa formeze cozi, nu ca sa-si ridice banii de la ghisee, pentru ca si-au pierdut sperantele, ci i icercarea de a intra la audiente pentru a sensibiliza conducerea institutiei cu problemele lor financiare si a obtine macar o parte din sumele depuse. Schimbarile care s-au produs i ultima vreme tin de optica reprezentantilor BPR, care se pare ca au abdicat de la ideea transformarii cooperativei de credit i banca comerciala.
Pina la iceputul acestei saptamini, i Banca Nationala nu ajunsese, de la BPR, decit o cerere neisotita de documentatia aferenta. O „hirtie”, dupa cum s-au exprimat surse din banca centrala, prin care reprezentantii bancii populare aduceau la cunostinta intentia transformarii cooperativei de credit i casa centrala. Este vorba, practic, despre o simpla istiintare, care nu respecta cerintele impuse de normele de aplicare a ordonantei privind organizatiile cooperatiste de credit. O hirtie care nu a atras obligatia bancii centrale de a transmite confirmarea de primire. BPR poate sa revina cu o noua cerere, care sa respecte rigorile legii, pina i data de 13 februarie. Daca nu se va conforma, atunci asupra BPR va plana spectrul lichidarii. Iar lichidarea nu presupune despagubirea deponentilor, pentru ca Fondul de garantare isi va intra i atributii numai dupa autorizarea functionarii cooperativelor de credit de catre BNR si dupa achitarea contributiilor acestora catre fond (procedurile presupun o lunga perioada de timp, de aproape un an, pina la care Fondul poate despagubi deponentii i sistemul cooperatist).
BPR trage de timp, BNR se face ca nu vede
Daca BPR isi va revizui cererea si va opta pentru transformarea i banca comerciala, are la dispozitie patru luni, timp i care trebuie sa-si schimbe actele de constituire si, fireste, denumirea. Dar BPR are toate motivele sa traga de timp si este lesne de iteles ca va alege cea de a doua varianta, aceea de a se organiza ca o casa centrala, cu un numar minim de 50 de cooperative de credit. Legea este extrem de igaduitoare, pentru aceasta a doua situatie. Reorganizarea este prevazut sa se produca itr-o perioada de aproape un an de zile. BPR va ajunge la capatul ei daca va obtine clementa din partea bancii centrale. Emilian Antonescu, consilier i BNR, afirma ca daca BPR nu va face dovada ca isi onoreaza platile catre deponenti sau daca indicatorii financiari nu corespund rigorilor impuse de lege (similare cu cele ale bancilor comerciale), aceasta nu are sanse sa treaca nici de avizul de constituire (pentru care termenul este de patru luni de la emiterea cererii).
Deocamdata, depunatorii urmaresc nauciti reclame TV i care BPR le ureaza un „An nou fericit!”. Pe banii lor. Surse neautorizate afirma ca spoturile publicitare sunt efectul unor contracte mai vechi, pentru care BPR a platit, numai la Prima TV, itre 300.000 si 400.000 de dolari.