Şefa Secţiei de anchetare a magistraţilor, Adina Florea, a explicat, joi dimineaţă, că dosarul în care este citată Laura Codruţa Kovesi a fost deschis ca urmare a plângerii făcute de Sebastian Ghiţă în decembrie 2018. 

”Este un dosar ca urmare a plângerii lui Sebastian Ghiţă din decembrie 2018. E o anchetă în desfăşurare, nu am cum să comentez. Din punctul meu de vedere, eu nu pot să vă spun decât că este o anchetă în curs de desfăşurare, unde se vor respecta toate drepturile şi libertăţile tuturor persoanelor, demnitatea persoanelor cercetate şi în primul şi în primul rând se va respecta legea”, a declarat Adina Florea.

Ea a precizat că este o anchetă în desfăşurare in rem şi în care s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de o persoană.

Fostă şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie Laura Codruţa Kovesi a anunţat, miercuri seara, la Europa FM, că a fost citată la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Ea susţine că are calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Laura Codruţa Kovesi remarcă faptul că această citaţie vine în momentul în care ea se pregăteşte să susţină interviul pentru funcţia de procuror-şef european.

În 24 ianuarie, fostul deputat Sebastian Ghiţă a declarat, la Antena 3, că va fi audiat din Serbia de Secţia privind infracţiunile comise de magistraţi, în dosarul care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi, iar dacă procurorii îi vor cere, le va da fotografia în care apare şefa DNA la o petrecere la el acasă, despre care el a vorbit, dar pe care nu a prezentat-o public.

Plângerea lui Ghiță

Fostul deputat PSD Sebastian Ghiță declara în decembrie 2018 la România TV că a făcut o plângere penală pe numele lui Kovesi, care a fost reclamată la secția specială pentru anchetarea magistraților.

Acuzația lui Ghiță a fost că Laura Codruța Kovesi i-ar fi cerut, în 2009, să plătească avionul pentru aducerea în țară, din Indonezia, a lui Nicolae Popa, condamnat în dosarul FNI.

 

Însă acest caz a fost clasat în 2017 de Parchetul General și lămurit public de Poliția Română. Mai exact, Poliția Română a anunțat că, pentru aducerea în țară, cu avionul, a lui Nicolae Popa, au fost purtate negocieri cu trei operatori economici de profil, câștigând oferta cea mai mică.

„Procedura a fost derulată de către structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform OUG 34/2006, privind achizițiile publice. În cadrul acestor activități, negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, câștigând oferta cea mai mică.

Semnarea contractului și decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliției Române. Costurile au fost achitate integral de către instituție, operatorului economic câștigător, suma fiind asigurată din bugetul Ministerul Afacerilor Interne”, explică Poliția Română, în 2017.

Dosarele lui Ghiță

Aflat în Serbia, Sebastian Ghiță a fost audiat recent, prin videoconferință, de Adina Florea. Fostul deputat PSD a fugit din țară la finele anului 2016, chiar înaintea unei audieri la DNA, cu puțîn timp înainte să-i expire imunitatea parlamentară.

Sebastian Ghiță este protagonistul mai multor dosare deschise de DNA. O parte din acestea au ajuns în instanța, iar altele sunt încă în faza de anchetă la DNA.