Prin refuzul de a majora punctul de pensie cu 40% de la 1 septembrie, Guvernul Orban îi prejudiciază de două ori pe pensionari.

Astfel, procentul de 10%, cu care vor crește pensiile începând din toamnă, este mai mic și decât indexarea pensiilor cu rata anuală a inflației, plus 50% din creșterea salariului mediu pe economie, care ar fi trebuit să aibă loc încă de la 1 ianuarie 2020, așa cum stipula Legea pensiilor înainte de prevederile legate de majorarea cu 40%.

”Mai dă-i încolo de pensionari”

Dezvăluirea a fost făcută luni seară de fostul premier Victor Ponta, în cadrul unei emisiuni televizate.

”Domnul Cîţu, în numele Guvernului, a spus vă rugăm frumos. Mai lăsaţi-ne un pic. În primul rând nu dăm pensiile. Dăm 10 %.

Refacem buffer-ul, adică nu cheltuim din banii ăia de la BNR. Al treilea lucru: după alegeri intrăm într-un program de ajustare fiscală şi bugetară.

Asta înseamnă 2010. Asta se angaja România în 2010.

Tai pensiile şi dai afară oameni. Ce au zis liberalii: mai dă-i încolo de pensionari”, a acuzat Victor Ponta, în direct la România TV.

”Nicio ţară europeană nu a tăiat”

”Dăm o mărire cu 10%. Dacă această lege prin OUG este amânată, intră în vigoare legea 263, fosta lege, care spune că în fiecare an se indexeză pensiile cu inflaţia + 50% din creşterea salariului mediu pe economie.

Indexarea, conform legii, ar trebui să fie 10,5% pe tot anul 2020, ori ei de la 1 ianuarie nu au dat nimic.

Ei de fapt dau 4% pe tot anul, exact cât inflaţia. Dar anul ăsta inflaţia e mai mare. Deci e furăciune pe faţă”, a explicat liderul Pro România.

Victor Ponta a argumentat că ”orice bani pe care îi dai la pensionari se întoarce prin TVA”.

”Nicio ţară europeană nu a tăiat niciun ban de la pensii şi de la alocaţii. Cred că este o strategie clară să ţii o ţară întreagă care şi-a revenit din 2012.

Am avut şapte ani de creştere economică. Cu Guvenrul Orban ne întoarcem la PIB-ul din 2011 – 2012”, a arătat fostul prim-ministru.