Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, acuză actuala guvernare ca a furat pensionarii într-un mod „barbar”. El îi critică acum pe liberali pentru că, pe lângă faptul că nu au indexat pensiile la 1 ianuarie, aşa cum era stabilit, acordă acum măriri, însă la un calcul simplu se poate observă că, de fapt, pensionarii ies pe pierdere.

„In loc să-i dea pe 12 luni indexarea, i-o dă pe 4 luni. Deci i-a furat 8 luni pe indexare”, afirmă Băsescu. El este şi extrem de deranjat de faptul că guvernanţii le plâng de milă pensionarilor în timp ce fac toate aceste lucruri.

„Pensionarii au fost furaţi barbar. Acum vii şi spui că îi dai 10% în plus. Nu ţi-e ruşine, mă, că 8 luni l-ai furat? Nu vă e ruşine, mă, că îi furaţi pe pensionari nedând indexarea la 1 ianuarie şi dai vara aşa-zisele măriri?

Când calculezi vezi că, de fapt, pensionarul a iesşt în pierdere cu mărirea faţă de indexare. În loc să-i dea pe 12 luni indexarea, i-o dă pe 4 luni. Deci i-a furat 8 luni pe indexare. Când îi vezi cum se plâng de mila pensionarilor, îţi vine să urli”, a declarat Traian Băsescu, duminică seară, la B1TV.

Cu cât cresc pensiile în România în septembrie?

Tot duminică, Florin Cîţu a vorbit la Digi24 despre creşterea pensiilor, programată pentru luna septembrie. El spune că va prezenta premierului şi Guvernului două scenarii. Unul dintre ele prevedere o majorare de numai 10%, faţă de cea de 40% aşteptată de milioane de pensionari.

“Este ceea ce putem în acest moment, o creştere de 10% anul acesta este ceea ce poate susţine acest buget. Deşi şi aici, în contextul în care veniturile la buget scad, în contextul în care avem sectoare întregi din economie care sunt închise… şi acesta reprezintă un efort enorm.

Mă gândesc la sănătatea economică a României. Putem pe termen scurt să facem tot felul de nebunii, aşa cum a făcut PSD-ul. Dar dacă vrem să avem o economie şi anul viitor şi peste 2 ani şi peste 3 ani, trebuie să fim responsabili astăzi! Este foarte uşor să arunci cu cheltuieli şi să scazi veniturile şi să spui că nu se va întâmpla nimic”, a precizat ministrul Finanţelor.