Se majorează pensiile de 1 ianuarie. Veste bună pentru milioane de români. Raluca Turcan: Am luat deja decizia

Ministrul interimar al Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a adus din nou în discuție majorările de pensii, cele salariale și cele ale alocațiilor, subliniind că o astfel de decizie a fost deja luată. Așadar, potrivit ministrului interimar, acestea vor fi majorate de la 1 ianuarie 2022.

”Începând de anul viitor, alocaţiile şi pensiile vor fi indexate, reformele sunt demarate. Indexarea pensiilor se va face cu 6-12%. (…) Am luat deja şi decizia de creştere a salariului minim, există un calendar, discuţiile tehnice continuă (…) Creşterea salariului minim începând de la 1 ianuarie 2022. Nu anunţăm concret procentul de creştere”, a declarat Raluca Turcan.

Ministrul interimar al Muncii a mai spus că „scopul unui program de guvernare nu se rezumă la o persoană, ci la principii, de a continua reforma marilor sisteme”.

„Reforma asistenței sociale, să venim cu servicii integrate, să creștem ocuparea, iar veniturile să crească și pentru cei care muncesc. Întotdeauna trebuie să găsești puncte de vedere în comun. În momentul de față suntem în discuții tehnice pe pensii, alocații. Există un calendar și vom anunța când vom lua o decizie. Urmează să mai avem discuții tehnice. Deciziile se iau împreună cu cei de la Finanțe”, a mai spus Raluca Turcan.

Pensiile ar putea fi indexate cu 10-11%

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, joi, că impactul bugetar al tuturor măsurilor propuse de PSD este în jur de 26 de miliarde de lei şi că aceşti bani nu există, dar se poate opta spre o indexare a pensiilor cu 10-11%.

„Complicat (merg negocierile – n.r.) pentru că sunt două partide fundamental diferite din punct de vedere ideologic şi doctrinar, din punct de vedere al abordării chestiunilor economice, sociale şi atunci este foarte greu. Pe de o parte, sunt propuneri pe care le putem înţelege, de creşteri de pensii, alocaţii, de înfiinţări de ministere. Sigur că noi nu am exclus niciodată şi nu am blocat creşterile de alocaţii, pensii, dar le facem în limita veniturilor bugetare existente şi a celor prognozate. Nu putem să anunţăm acum, să fie un concurs de populism cine cu cât la sută creşte mai mult pensiile sau salariile în perioada imediat următoare sau alocaţiile pentru copii”, a afirmat Rareş Bogdan la Palatul Parlamentului.

Rareş Bogdan a subliniat ca impactul bugetar al măsurilor propuse de PSD ar fi de 26 de miliarde de lei.

„Astăzi nu există aceşti bani. În schimb, putem să gândim aşa cum am anunţat şi noi: noi am anunţat o creştere la pensii iniţială de 7%, care era indexarea din 1 ianuarie, şi putem, fără să dăm peste cap bugetul, să mergem spre 10 sau 11%, dar nu ştiu dacă de la 1 decembrie sau de la 1 ianuarie”, a mai afirmat el.

Dan Vîlceanu: Bugetul trebuie să-şi permită majorările de pensii

Propunerile privind majorarea pensiilor trebuie să ţină cont de capacitatea bugetului de a le plăti, în condiţiile în care economia ţării se află deja într-un moment complicat, a afirmat, joi, Dan Vîlceanu, ministrul interimar al Finanţelor, care este şi secretar general al PNL

El a participat la evenimentul care a marcat finalizarea lucrărilor de reabilitare a aeroportului Băneasa, în calitate de ministru interimar al Transporturilor.

„Ştiţi foarte bine că prima propunere (a PNL de majorare a pensiilor de la 1 ianuarie 2022 – n.r.) a fost de 6%. Acum, în momentul în care am început negocierile cu Partidul Social Democrat, ei au propus 11%. În momentul în care vom avea o discuţie finalizată pe creşterea pensiilor, o să vă putem spune exact care este procentul”, a precizat Vîlceanu.

Mai mult decât atât, acesta spune că abordarea trebuie să fie una prudentă, reiterând că economic și bugetul trebuie să își permită să plătească aceste sume.

„Mi-aş dori ca toate părţile implicate în aceste discuţii, mai ales în discuţiile politice, să înţeleagă faptul că, da, politic, ai un câştig atunci când vii cu asemenea propuneri, sunt propuneri populare, ca să nu zic populiste. Dar şi economia şi bugetul trebuie să-şi poată permite să plătească aceste sume. Suntem într-un moment complicat din punct de vedere economic, amplificat şi de valul 4 de pandemie. Cred că ar trebui să privim cu prudenţă ce se va întâmpla pe viitor şi să fim pregătiţi să facem faţă tuturor provocărilor”, a spus ministrul interimar.

El a amintit că este nevoie de 3 miliarde de lei pentru a acoperi impactul bugetar al plafonării preţului la energie şi compensarea facturilor, problemă care nu exista în urmă cu câteva luni.