Aceste pensii vor fi înghețate în 2022! Decizia deja a fost luată. Nu mai este cale de întoarcere

Marcel Ciolacu, liderul social-democraților, a anunțat, miercuri seara, că pensiile speciale și salariile bugetarilor vor fi înghețate. Președintele Partidului Social Democrat (PSD) a declarat, în cadrul emisiunii ”Punctul Culminant” a lui Victor Ciutacu, că gradul de îndatorare este ridicat.

”Există o decizie clară de înghețare a veniturilor demnitarilor, a pensiilor speciale și a majorității salariilor bugetarilor. Avem un grad de îndatorare de 50% din PIB. Să vedem cât e PIB-ul, căci e posibil să fi depășit”, spune liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Totul este stabilit deja

Ordonanța de Urgență care vizează amânarea pensiilor speciale ale aleșilor locali urmează să fie adoptată de Guvernul Ciucă în ședința de vineri, după ce s-a ajuns la un acord în cadrul coaliției de guvernare.

Guvernul Ciucă urmează să adopte, vineri, în şedinţă, Ordonanţa de Urgenţă prin care va proroga cu un an intrarea în vigoare a pensiilor speciale ale aleşilor locali, dar şi îngheţarea salariilor demnitarilor.

Ordonanţa de Urgenţă care va fi adoptată vineri va permite ca pensiile aleşilor locali, prevăzute prin Codul Administrativ, să nu intre în vigoare începând cu anul viitor, după ce în coaliţie s-a ajuns la un acord potrivit căruia nu pot fi introduse aceste pensii, pentru că nu există bani la buget pentru a le plăti. Prin OUG, vor îngheţa salariile demnitarilor şi cele din sistemul public.

USR solicita premierului OUG privind pensiile speciale

Amintim că, USR solicita premierului Nicolae Ciucă să dea o ordonanţă de urgenţă astfel încât prevederile privind acordarea pensiilor speciale pentru aleşii locali să nu intre în vigoare de la 1 ianuarie, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Ionuţ Moşteanu.

„Vrem să-i reamintim, în primul rând, domnului Ciucă faptul că, în 18 zile, România va avea o nouă categorie de pensionari speciali, dacă dânsul nu dă o ordonanţă de urgenţă. Este vorba de pensiile speciale pentru foştii primari, foştii viceprimari, foştii preşedinţi de consilii judeţene sau foştii vicepreşedinţi de consilii judeţene.

Zeci de mii de oameni care au ţinut, mulţi dintre ei, administraţiile şi comunităţile în subdezvoltare zeci de ani vin acum să ceară pensii speciale. Este un impact calculat de noi la aproximativ 600 de milioane lei pe an, o grămadă de bani, dincolo de inechitate, dincolo de morală.

Este important, domnule Ciucă, să vorbiţi în coaliţie, ştiu că vă este greu, însă avem pretenţia de la dumneavoastră şi noi şi toţi românii să nu fiţi la mâna unor primari, ci să fiţi un om demn”, afirma Moşteanu după şedinţa Biroului Naţional al USR.

Proiectul de abrogare a pensiilor speciale, adoptat tacit de deputați

Proiectul USR pentru abrogarea pensiilor speciale pentru aleşii locali a fost adoptat tacit marţea trecută de Camera Deputaţilor, fiind depăşit termenul de dezbatere şi vot. Actul normativ a fost trimis la Senat, care este for decizional.

Guvernul Dăncilă a emis o ordonanţă privind Codul administrativ, stabilind că foştii primari, foştii viceprimari, foştii preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene vor primi pensii speciale. Această prevedere a fost însă prorogată până în prezent, iar de la 1 ianuarie ar urma să fie pusă în aplicare.

Săptămâna trecută, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că în şedinţa coaliţiei de guvernare s-a discutat despre pensiile speciale pentru aleşii locali, susţinând că soluţia cea mai bună este amânarea acestora pentru un an.