Borbely a precizat chiar că această taxă va fi plătită „de toți”.

Oficialul guvernamental a precizat faptul că, între anii 2010 și 2012, au dispărut din parcul auto nu mai puțin de 300.000 de mașini mai vechi de 10 ani, datorită mult hulitei taxe auto.

Borbely a mai precizat faptul că, după scoaterea taxei auto, au intrat în parcul auto al țării noastre peste 640.000 de mașini mai vechi de 10 ani.

Am devenit cimitirul de mașini al Europei, a mai spus oficialul guvernamental.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, nu a negat informația legată de apariția unei noi taxe auto, însă a precizat că, în mod ferm, anul acesta nu se pune problema apariția unei noi taxe auto.

„S-a tot discutat de taxa auto, de impozit. Am declarat că pentru acest an, Guvernul României nu ia în calcul acest lucru, dar în viitor, după ce vom face consultare publică cu societatea românească şi vom avea corespondenţă cu Bruxelles-ul, vom vedea ce facem. Toate taxele introduse din 2007 până astăzi n-au fost tocmai cuşer. Eu cred că astăzi soluţia în România este electricul şi transportul public în comun. Şi eu sunt rezident în Bucureşti de vreo opt ani de zile, navetist Iaşi – Bucureşti, şi spun că transportul public în comun mi s-ar părea cea mai eficientă şi relaxantă modalitate (de călătorie, n.r.)”, a afirmat Alexe.

Primarul general, Gabriela Firea, a anunţat marţi că va renunţa la vinieta Oxigen, în urma reacţiilor venite de la cetăţeni.

Ea a menţionat, într-o conferinţă de presă, că în luna martie va supune dezbaterii Consiliului General al Capitalei un proiect de hotărâre care prevede anularea acestei taxe.

Primarul general a adăugat că nu abandonează proiectul ”Oxigen”, care va viza: plantări de arbori, achiziţii de maşini nepoluante, piste de biciclete, verificarea şantierelor de construcţii.

Firea a mai precizat că în cele cinci zile de consultare, pe parcursul cărora i-a invitat pe bucureşteni să se pronunţe în ceea ce priveşte vinieta Oxigen, postarea sa a avut 2,5 milioane vizualizări, 60 – 70% din regiunea Bucureşti-Ilfov. Din cele peste 60.000 de comentarii, 90% s-au pronunţat în defavoarea vinietei.

Potrivit primarului general, au fost transmise şi 5.000 de mail-uri, iar la sediul PMP au fost depuse 1.500 de petiţii împotriva restricţiilor de trafic şi a vinietei.

Totodată, au fost depuse 430 de plângeri prealabile din partea unor persoane fizice sau juridice la direcţiile de specialitate ale Primăriei Capitalei, vizând de asemenea anularea vinietei.