Economia Federației Ruse se va contracta cu până la 10% în 2022

Banca Centrală a Rusiei a anunțat că economia țării se va contracta cu 8 până la 10 % în acest an, subliniind că activitatea economică a țării a început să scadă în luna martie a acestui an, după decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina, ceea ce a dus la impunerea de sancțiuni împotriva țării.

Tot pe acest fond, au fost înregistrate scăderi în ceea ce privește activitățile de consum și de afaceri, dar și în importuri și exporturi.

Banca Centrală a Rusiei mai spune că întreprinderile din Rusia se confruntă cu dificultăți în producție și logistică, adăugând că ”mediul extern pentru economia rusă rămâne o provocare și limitează semnificativ activitatea economică”.

La începutul lunii aprilie, Banca Mondială a estimat că PIB-ul Rusiei se va contracta cu 11,2% în acest an, în timp ce Fondul Monetar Internațional (FMI) a venit cu propria estimare săptămâna trecută și spune că economia Federației Ruse se va contracta cu aproximativ 8,5% în acest an.

Banca Centrală a declarat că economia rusă nu va începe să își revină până la sfârșitul anului 2023: „În 2023, economia rusă va începe să crească treptat, pe fondul unei transformări structurale. În trimestrul 4 din 2023, producția va crește cu 4,0 până la 5,5% față de aceeași perioadă din 2022. Cu toate acestea, variația PIB-ului în 2023 se va situa în intervalul (-3,0) – 0,0%”.

Previziunile au fost făcute în condițiile în care Banca Centrală a redus ratele dobânzilor din Rusia de la 17% la 14%. Aceasta a declarat că încetinirea activității de consum și redresarea rublei au atenuat ușor rata inflației în țară.

Totuși, se așteaptă ca majorările de prețuri să rămână mari, banca prognozând o inflație de 18 până la 23% în 2022, încetinind la 5-7% în 2023.

Rusia a schimbat tactica

Răsturnare de situație în plin război. Rusia a schimbat tactica și a început să răpească oameni în masă din orașul Melitopol, aflat sub ocupația trupelor rusești.

Anunțul a fost făcut chiar de către primarul orașului, citat de Kiev Independent. Ivan Fedorov a anunțat că încă de două săptămâni încoace, ocupanții ruși au început recrutarea ilegală a bărbaților care au vârsta potrivită pentru a se înrola în armată.

Acum însă, lucrurile sunt diferite. Potrivit edilului, rușii au început să răpească oameni în masă la punctele de control, iar situația devine din ce în ce mai controversată.

Nici în restul Ucrainei lucrurile nu stau foarte bine. Administraţia militară regională din Zaporojie a anunțat în cursul zilei de vineri că trupele ruse au început să ceară ca proprietarii magazinelor din unele localităţi pe care militarii Moscovei le-au ocupat în sudul Ucrainei să renunţe la produsele ucrainene şi la folosirea monedei naţionale grivna, folosind în schimb rubla, scrie EFE.

Potrivit sursei citate, această situație are loc în două sate de lângă oraşul Melitopol, în regiunea Zaporojie (sud).