SUA, decizie cutremurătoare! Mai mulți diplomați ruși au fost expulzați. Sunt acuzați de spionaj

Așadar, administrația Biden a decis expulzarea a 12 diplomaţi ruşi activi la sediul Naţiunilor Unite din New York, sub acuzaţia de implicare în activităţi de spionaj pe teritoriul Statelor Unite, potrivit Mediafax.

„Statele Unite au informat Naţiunile Unite şi Misiunea permanentă a Rusiei la ONU despre iniţierea procedurilor de expulzare a 12 agenţi ai serviciilor de informaţii din cadrul reprezentanţei ruse care au abuzat de statutul diplomatic în Statele Unite şi au recurs la activităţi de spionaj asupra siguranţei naţionale a SUA”, a comunicat Misiunea diplomatică a SUA de la sediul ONU din New York, conform cotidianului Le Figaro.

„Aceşti diplomaţi, cărora li s-a cerut să părăsească Statele Unite, au fost implicaţi în activităţi care nu sunt conforme cu responsabilităţile şi obligaţiile lor diplomatice”, a declarat, potrivit BBC News, Richard Mills, adjunctul ambasadorului american la Naţiunile Unite.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a confirmat noua criză, precizând că diplomaţii ruşi vizaţi de expulzare trebuie să părăsească Rusia înainte de 7 martie.

Noua criză intervine pe fondul tensiunilor generate de intervenţia militară rusă în Ucraina şi de sancţiunile masive impuse de Occident Rusiei. Administraţia Vladimir Putin probabil va riposta printr-o măsură simetrică la expulzarea diplomaţilor ruşi.

Joe Biden pregătește noi sancțiuni

De asemenea, președintele SUA, Joe Biden, a transmis că luni, 28 februarie, va avea consultări telefonice cu aliații Statelor Unite al Americii cu privire la situația din Ucraina, asta după ce țara vecină României a fost invadată de Rusia. Astfel, liderul american așteaptă răspunsul lor coordonat,  conform Casei Albe, într-o încercare de a opri conflictul armat.

Duminică, secretarul de stat american Antony Blinken și omologii săi din G7 au „subliniat” „răspunsul unificat la invazia Rusiei”, în cadrul unei convorbiri telefonice cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

Mai mult, țările G7 au anunţat duminică seara că nu vor recunoaşte nicio „schimbare de statut” în Ucraina prin forţă şi că sunt gata să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei. Măsura vine după cele deja impuse în ultimele zile, asta în cazul în care nu se pune capăt războiului său de agresiune împotriva Ucrainei.

În timpul reuniunii prin videoconferinţă a şefilor diplomaţiilor din Statele Unite, Germania, Franţa, Japonia, Canada, Italia şi Marea Britanie, forumul ţărilor industrializate a cerut Moscovei să înceteze imediat atacurile asupra Ucrainei, a populaţiei civile şi a infrastructurii sale şi să îşi retragă fără întârziere trupele din ţară, potrivit unui comunicat al preşedinţiei germane a G7.

Totodată, cele şapte ţări au avertizat că nu vor recunoaşte nicio „schimbare de statut” în Ucraina prin forţă, adică noi teritorii care ar putea fi anexate. Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014 şi tocmai a recunoscut independenţa a două republici autoproclamate de separatiştii pro-ruşi din estul regiunii ucrainene Donbas.