De la lansarea vaccinului anti-Covid-19, au apărut o serie de informații privind modificări pe termen scurt ale ciclului sau sângerări vaginale în urma administrării vaccinului.

Peste 30.000 de femei au raportat că au suferit modificări ale menstruației după administrarea unui vaccin COVID-19, dar schimbările au fost „de scurtă durată”, potrivit unui expert în reproducere. Dr. Victoria Male, lector în imunologie reproductivă la Imperial College din Londra, a declarat că majoritatea femeilor revin la normal și că nu există dovezi că vaccinarea ar fi afectat fertilitatea, potrivit Sky News.

Există deja peste 30.000 de rapoarte către Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor pentru Sănătate din Marea Britanie (MHRA) despre aceste efecte secundare.

Bărbații trans, persoane non-binare și femeile la post-menopauză s-au plîns de perturbări ale menstruației

Majoritatea celor care au raportat modificări ale menstruației post-vaccinare – inclusiv bărbații trans, persoane non-binare și femeile la post-menopauză – au declarat că modificările nu au durat mult și că au revenit la normal luna următoare.

Totuși, oamenii de știință nu au găsit dovezi că vaccinurile au vreun impact asupra fertilității. Mai mult, vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna sunt acum recomandate în timpul sarcinii.

Dr. Male spune că reticența unor femei de a face vaccinul a fost în mare parte alimentată de „afirmațiile false că vaccinarea le-ar putea afecta șansele de a rămâne însărcinate”.

Temeri cu privire la fertilitate

În opinia ei, eșecul de a investiga cu atenție informațiile despre modificările menstruale după vaccinare ar putea să alimenteze temerile cu privire la fertilitate. „Dacă se confirmă o legătură între vaccinare și modificările menstruale, aceste informații vor permite unora să facă schimbări in planurile de a avea copii”, a adăugat ea.

Mai mut, modificările menstruației nu sunt enumerate pe lista regulatorului medicamentelor din Marea Britanie cu privire la efectele secundare ale vaccinului COVID-19, care inclu durere la nivelul brațului, febră, oboseală, dureri musculare.

„Dar clinicienii și cei care lucrează la sănătatea reproducerii sunt abordați din ce în ce mai mult de persoane care au experimentat aceste probleme la scurt timp după vaccinare”, a spus ea.

Sursă foto: Dreamstime