„Cred că acesta este unul dintre efectele multidimensionale ale războiului rusesc în Ucraina.

Criza alimentară este „stimulată” de acest război din cauza blocadei din faţa portului Odesa în principal, dar şi din cauza faptului că foarte multă populaţie a fost strămutată în Ucraina, deci sezonul agricol a fost perturbat.

Acest lucru creează o mulţime de probleme, nu numai pentru ţările vecine, ci şi pentru multe alte ţări care au nevoie de aceste cereale”, a explicat Bogdan Aurescu.

România ajută continuu Ucraina ca să își trimite cerealele în alte state

Ministrul de Externe a precizat că România, în calitate de ţară vecină, încearcă să ajute continuu Ucraina să își trimită cerealele prin porturile noastre.

„Noi primim cereale prin sistemul nostru feroviar, de exemplu, prin Portul Galaţi pe Dunăre, care este unul dintre cele mai mari porturi româneşti pe acest fluviu, şi apoi, de la această destinaţie pe Dunăre, în Portul Constanţa, care este cel mai mare port din Marea Neagră.

Şi pot să vă informez că, deja în ultimele săptămâni, peste 240.000 de tone de cereale ucrainene au plecat din Portul Constanţa spre alte destinaţii”, a spus ministrul român.

„Este foarte important să ne ocupăm de minele plutitoare din Marea Neagră şi să asigurăm protecţia navelor care transportă cereale”, a adăugat el.

„Aşadar, România face tot posibilul pentru a ajuta Ucraina să îşi transporte grânele şi cred că suntem, poate, cel mai bine poziţionaţi, din punct de vedere geografic, pentru a fi un hub pentru tranzitul şi exportul de cereale ucrainene către terţe destinaţii”, a declarat Bogdan Aurescu, marți seară, la Al-Jazeera English.

Amintim faptul că, la începutul lunii mai, Volodimir Zelenski a spus că blocarea exportului ucrainene de produse agricole a dus la scumpirea prețurilor produselor alimentare și la o criză alimentară la nivel global, subliniind că există șanse mari ca anumite state să se confrunte cu foametea.

Războiul din Ucraina a cauzat foamete în 81 de state diferite

Ucraina oferă literalmente pâine pentru aproape 400 de milioane de oameni de pe planetă. Și acum ONU recunoaște că creșterea prețurilor la alimente în acest an va duce la foamete pentru cel puțin 47 de milioane de oameni din 81 de țări ale lumii”, a declarat președintele ucrainean.

De asemenea, premierul ucrainean Denis Shmihal a declarat că țara sa pierde zilnic 170 de milioane de dolari americani din cauza porturilor blocate de trupele ruse, iar capacitățile de export au scăzut cu mai mult de jumătate de la începutul confictului militar cu Rusia.

Menționăm faptul că, de pe 24 februarie și până acum, prețurile mondiale la grâu și porumb au crescut cu peste 20%, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la alte produse alimentare de bază în majoritatea statelor, inclusiv în țările dezvoltate economic.