Bogdan Aurescu a făcut această propunere pe 20 februarie și este regimul de sancțiuni adoptat cel mai rapid de către Uniunea Europeană.

„Pentru România, sunt două subiecte foarte importante pe agendă – bineînțeles, Ucraina și sprijinul acordat Ucrainei pentru a câștiga războiul, dar și Republica Moldova. Pentru că astăzi vom lua decizii foarte importante în ceea ce privește Republica Moldova, precum și în ce privește sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

Prima decizie va fi acordul politic, la care sunt convins că se va ajunge astăzi, de a stabili un nou regim de sancțiuni împotriva celor care acționează pentru destabilizarea statului și împotriva ordinii constituționale a Republicii Moldova. Este o propunere pe care am făcut-o la Consiliul Afaceri Externe din 20 februarie și sunt foarte bucuros că, într-o perioadă atât de scurtă de timp, a fost creat acest regim de sancțiuni.”, a declarat acesta, potrivit comunicatului.

Oameni la Ilan Shor și Vladimir Plahotniuc, vizați direct de noile sancțiuni

Ministrul a subliniat că dacă Republica Moldova este o țară sigură, la fel va fi și România. Sancțiunile vor conține interdicții de intrare în țară sau confiscarea bunurilor și înghețarea conturilor pentru oameni ca Ilan Shor sau Vladimir Plahotniuc.

„Deja lucrăm împreună cu autoritățile din Republica Moldova asupra primei liste de persoane care să fie sancționate după ce regimul de sancțiuni va fi adoptat. Aceste măsuri, care vor include interdicții de călătorie și înghețarea activelor pentru astfel de persoane sau pentru entitățile implicate în astfel de acțiuni destabilizatoare vor reprezenta nu doar sancțiuni față de aceste persoane, dar și un factor de descurajare față de alte astfel de acțiuni în viitor.”, a continuat el.

S-a decis crearea unei misiuni civile a UE în Republica Moldova

Bogdan Aurescu a anunțat, de asemenea, decizia de creare a unei misiuni civile a UE în Republica Moldova, decizie susținută puternic de către România.

„În același timp, o altă decizie importantă va fi adoptarea deciziei de creare a unei Misiuni civile de Parteneriat UE în Republica Moldova. Este o altă măsură importantă, pe care România a susținut-o puternic și care va contribui, de asemenea, la creșterea rezilienței și a securității Republicii Moldova, deoarece va lupta împotriva acțiunilor hibride la adresa Republicii Moldova, împotriva dezinformării, împotriva acțiunilor care vizează securitatea cibernetică a țării și, de asemenea, va îmbunătăți gestionarea situațiilor de criză din Republica Moldova. Desigur, România va sprijini funcționarea acestei Misiuni, inclusiv prin propunerea de experți care să participe la Misiune.”, a mai spus ministrul de Externe.