Stres boala tăcută. Românii se numără printre cei mai stresați europeni, iar principalul factor cauzator este locul de muncă, potrivit unor statistici recente.

Studiile realizate de Eurostat arată că românii petrec mai mult timp la birou decât majoritatea europenilor, însă productivitatea este cu 30% mai scăzută în comparație cu alte țări europene.

Conform datelor, 40% dintre respondenți lucrează peste 45 de ore pe săptămână, iar unii ajung chiar și la 55 sau 65 de ore. Situația este mai gravă în cazul persoanelor aflate în managementul mediu și de vârf, unde stresul ocupațional afectează 99,9% dintre acești angajați, provocând cel puțin un episod de burnout în maxim 5 ani.

Stres boala tăcută. Stresul are efecte negative

Psihologii avertizează că stresul cronic poate avea consecințe grave asupra sănătății mentale și fizice a oamenilor. Deși locul de muncă este principalul factor cauzator al stresului în rândul românilor, neajunsurile financiare sunt un alt aspect care contribuie la această problemă.

Andreea Coman, psiholog clinician, explică că mulți români își sacrifică sănătatea pentru un venit lunar mai bun.

Persoanele se văd nevoite să accepte locuri de muncă care nu le aduc satisfacții, ducând astfel la dezvoltarea unor probleme de sănătate mintală și fizică severe. Stresul cronic poate duce la depresie, anxietate și alte afecțiuni psihice.

„Multe persoane activează în domenii care nu le provoacă nici cea mai mică plăcere. Astfel, mulți au ales să-și sacrifice visele pentru un trai mai bun, pentru un salariu care să le permită o viață decentă.

Chiar dacă pare decizia potrivită, acest lucru devine deja un fenomen și avem mulți pacienți care se confruntă cu depresie, cu anxietate din cauza locurilor de muncă. Este aproape imposibil să faci performanță într-un domeniu pe care nu îl dorești”, a adăugat psihologul clinician.

stres
SURSA FOTO: Dreamstime

Românii nu se despart de probleme de la muncă nici acasă

Stres boala tăcută. Specialiștii mai atrag atenția că, adesea, angajații români nu reușesc să se desprindă de problemele de la locul de muncă nici când ajung acasă. Acest lucru face ca stresul să devină o parte normală a vieții lor.

Psihologul Andreea Coman sfătuiește oamenii să găsească activități relaxante, cum ar fi sportul. Astfel, se vor elibera de stres și a se bucura de viața de familie.

Conform specialiștilor, este crucial să se recunoască importanța separării vieții profesionale de cea personală. La fel de importantă este și acordarea atenției echilibrului dintre munca asiduă și odihnă pentru:

  • a menține stresul sub control
  • a asigura o sănătate mintală și fizică optimă.

Stres boala tăcută. Andreea Coman spune că „Problemele de la muncă trebuie să rămână la muncă. Acasă trebuie să ne simțim bine, să ne relaxăm, să petrecem timp de calitate împreună cu familia”.

„Dar, de multe ori, acest lucru este imposibil de realizat pentru unele persoane. Iar presiunea de la locul de muncă ajunge să fie resimțită și în familie. Este bine să găsim activități relaxante, precum sportul, care să ne ajute să ne desprindem de stres. Chiar dacă la început va fi mai greu să ne axăm pe altceva, cu timpul ne vom obișnui și vom vedea că există viață și după serviciu”, a încheiat Andreea Coman.