Ceea ce aceste remedii nu reușesc adesea să rezolve sunt cauzele profunde ale problemelor de somn. Aici intervine CBTi – sau terapia cognitivă comportamentală pentru insomnie. Abordarea, bazată pe dovezi, numită „cel mai eficient” tratament pentru insomnie, acționează ajutându-i pe cei care se luptă cu insomnia să identifice gândurile, sentimentele și comportamentele care contribuie la simptome și fac schimbări pentru a le aborda.

Cum funcționează CBTi pentru a identifica și aborda aceste comportamente

Stephanie Romiszewski, fiziolog consultant și director al Clinicii Sleepyhead din Exeter, spune că există trei aspecte-cheie ale CBTi. În primul rând, reeducarea, care ajută la abordarea oricăror credințe sau idei inutile despre somn și înlocuirea lor cu informații științifice. De asemenea, modifică comportamentul, ajutând la stimularea somnului. În același timp, prin modificări cognitive (cum ar fi învățarea tehnicilor de relaxare), se va realiza o „igienă” a somnului, împiedicând apariția anxietății data viitoare, când nu puteți adormi.

Toate aceste trei aspecte lucrează ăentru a-i ajuta pe cei cu insomnie să-și îmbunătățească calitatea somnului și să facă schimbări pozitive de lungă durată.

De exemplu, când nu dormiți bine, s-ar putea să vă gândiți ”OK, voi sta mai mult timp în pat, deoarece asta îmi va crește șansele de a dormi”. Din păcate, se întâmplă exact contrariul, din cauza convingerii și pentru că s-ar putea să vi se spună asta de către alți oameni”, explică Romiszewski.

Facem exact opusul – ceva numit restricție de somn

„Așadar, în CBTi, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să anulăm astfel de idei, reeducându-ne și ajutându-ne să înțelegem faptele. Încercați să înlocuiți acele credințe cu cele utile care vor duce de fapt la comportamente corecte”, adaugă ea.

„Așadar, în loc să încercăm să îi facem pe oameni să petreacă mai mult timp în pat, facem exact opusul – ceva numit restricție de somn sau terapie de programare a somnului”, susține Romiszewski.

CBT-i poate ajuta și la abordarea condițiilor co-morbide, arată cercetarile. Studiile arată că, în comparație cu medicamentele antidepresive, CBT-I poate reduce semnificativ simptomele depresive și tendințele suicidare.

Sursa foto: Dreamstime