Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naționale, Mugur Isărescu, arată într-un editorial că este împotriva impozitării progresive, pentru că, într-un final, acest tip de taxare afectează mai mult creșterea nivelului salariilor decât cota unică.

În altă ordine de idei, Croitoru spune că nu vede niciun motiv pentru care să fie oprită tendința de creștere a salariilor, din momentul de față, atât timp cât este însoțită și de o creștere a productivității.

”Cu cât este mai mare creșterea productivității, cu atât să fie mai mare și creșterea salariilor. Nu văd niciun motiv pentru care, dacă ar crește productivitatea, să nu crească și salariile! În consecință, structura stimulentelor trebuie să favorizeze creșterea productivității, pentru a putea accelera corespunzător creșterea salariilor în economie”, scrie consilierul lui Isărescu, citat de g4media.ro.

”Impozitarea progresivă restricționează mai puțin consumul celor cu venituri relativ mici comparativ cu consumul celor cu venituri relativ mari, dar întârzie tendința de creștere a salariilor. Cu alte cuvinte, am avea mai multă „egalitate” acum, în detrimentul șansei ca cei cu salarii mici în prezent să aibă salarii mult mai mari în viitor. Sau, ca o concluzie, impozitarea progresivă „întârzie tendința de creștere a salariilor” într-o măsură mai mare ca impozitarea la aceeași rată. Nu o spun eu, ci un titan al gândirii economice”, adaugă omul de la BNR, care aduce în susținerea opiniilor sale un citat din Ludwig von Mises:

”Un impozit per capita care se plătește în mod egal și uniform, fără vreo legătură cu mărimea venitului și a averii, îi afectează mai puternic pe cei cu venituri mai moderate decât pe cei cu venituri mai mari. El restricționează mai sever producția articolelor consumate de mase decât pe cea a articolelor consumate în special de cetățenii mai bogați. Pe de altă parte, el tinde să reducă economisirea și acumularea de capital într-o măsură mai mică decât o face impozitarea mai dură a cetățenilor avuți. El nu încetinește tendința de scădere a productivității marginale a bunurilor de capital în raport cu productivitatea marginală a muncii, așa cum se întâmplă cu impozitarea discriminatorie a celor cu venituri și bogății mai mari; prin urmare, nu întârzie în aceeași măsură tendința de creștere a salariilor”.