Piaţa imobiliară a revenit la nivelul dinaintea crizei financiare internaţionale, îmbunătăţirea condiţiilor macroeconomice şi a celor de finanţare fiind principalii factori determinanți, se precizează în raport.

Evoluția ascendentă a prețurilor pieței imobiliare este o caracteristică la nivel european. În România, creșterea nu a depășit nivelul de alertă stabilit de către Comisia Europeană pentru identificarea dezechilibrelor macroeconomice (depășirea acestui prag realizându-se în Irlanda, Danemarca, Malta, Austria și Suedia).

Reluarea tendinţei ascendente a preţurilor imobiliare nu mai este concentrată în zonele metropolitane. În România, creşterea preţurilor bunurilor imobiliare rezidenţiale este generalizată, dar asimetrică la nivelul țării, astfel creșterea înregistrată în capitală este mai redusă comparativ cu restul ţării.

Prețurile în creștere sunt și rezultatul unui acces mai facil al populației la credite. Costurile de finanțare s-au redus considerabil, iar venitul disponibil s-a majorat, în paralel cu normalizarea pieței imobiliare după perioada de euforie. S-a redus numărul de ani necesari pentru achiziționarea unei locuințe de la 22 de ani în 2008 la 7 ani în 2015, potrivit raportului Băncii Centrale.  


România are una dintre cele mai mari rate de deţinere în proprietate a locuinţei comparativ cu media UE (peste 90 la sută dintre gospodării). Cu toate acestea, peste 50% din populația României locuiește în gospodării suprapopulate comparativ cu doar 20% la nivel european. Mai mult, calitatea locuinţelor este semnificativ mai redusă decât media europeană, chiar dacă s-a înregistrat o îmbunătăţire importantă a acesteia în ultimii ani. Astfel, 33% dintre locuinţele din România nu au baie, duş şi toaletă (în scădere de la 41% în anul 2007), comparativ cu 2,6% media europeană, în anul 2014.

Costul de întreţinere a locuinţei, ca procent în venitul disponibil, este mai ridicat în România comparativ cu media UE (25% faţă de 22,5%, în anul 2014), în condiţiile în care câștigurile salariale în România se situează pe unul dintre ultimele locuri din Uniunea Europeană, precizează autorii raportului BNR.