Actiunile Policolor au fost, vreme indelungata, printre cele mai tranzactionate titluri. Acum, cu mici exceptii, tranzactiile nu depasesc 9.000 titluri/sedinta. „Este posibil ca pretul acestor valori mobiliare sa creasca o data cu publicarea rezultatelor financiare pe anul 1998 ale companiei, ce vor include si datele financiare ale societatii Orgachim”, ne-a declarat un analist.
Un raport al bancii austriece de investitii Erste Bank arata ca Policolor acopera 30% din piata interna, „calcaiul lui Ahile” fiind exportul, estimat in 1998 la doar 4,4 milioane dolari. Pentru a-si mari volumul exportului, Policolor a infiintat, in 1996 (punand la bataie 20.000 dolari), alaturi de un partener rus, compania Deltacolor 2000, in care romanii detin 51%. „Scopul infiintarii Deltacolor a fost, pe de-o parte, facilitarea patrunderii noastre pe piata rusa si, pe de alta parte, achizitionarea de materii prime si echipamente la preturi reduse”, ne-a declarat un oficial al Policolor. „Compania a functionat relativ bine, in regim de barter, pana la caderea pietei ruse. Dupa incheierea bilantului Policolor pentru 1998, vom stabili noua strategie a Deltacolor”, a adaugat el.
Desi Policolor a inregistrat un profit net de 27,7 miliarde lei in primele noua luni ale anului 1998, analistii spun ca primele dividende ar putea fi acordate incepand abia cu anul 2000. Raportul Erste Bank recomanda pastrarea acestor actiuni, ca strategie de investitii pe termen scurt, si achizitionarea lor, pe termen lung.
Electroaparataj se mentine in atentia investitorilor chiar daca nu se mai tranzactioneaza un numar foarte mare de titluri la fiecare sedinta.
Rapoartele preliminare ale unei importante SVM estimeaza o cifra de afaceri, in 1998, de 23 milioane dolari si un profit net de 2,8 milioane dolari. Electroaparataj este primul producator de dispozitive de joasa tensiune din tara. „Piata pe care opereaza Electroaparataj este o piata integrata vertical. Producatorii sunt destul de diferiti si se intersecteaza pe segmente mici”, ne-a declarat un analist.
Exporturile companiei reprezinta 21% din cifra de afaceri, fiind directionate in principal catre Germania (80%) si Franta (17%). Societatea a acordat anul trecut dividende de 34 lei/actiune, iar in 1999 acestea sunt estimate la 98 lei/actiune.
Analistii recomanda investitorilor, atat pe termen scurt cat si pe termen lung, cumpararea acestor valori mobiliare.
Desi referintele acestor companii sunt pozitive, specialistii sustin ca investitorii straini asteapta incheierea acordului cu FMI si achitarea transelor datoriei externe corespunzatoare acestui an. „Interesul privind Romania vine acum din partea bancilor de investitii ce doresc acordarea de consultanta si participarea la privatizarea Petrom si SN Tutunul Romanesc”, ne-a declarat un analist al unei banci de investitii straine.
In ringul bursier, saptamana trecuta, Dacia a inregistrat cel mai mare volum de actiuni tranzactionate, cifrat la peste un milion de titluri zilnic. Aceasta se datoreaza apropierii datei vizitei delegatiei Renault (12 martie), cat si convocarii AGA pe 19 martie. Traderii spun ca, pe termen scurt, titlurile Dacia pot depasi 700 lei/actiune.

Bogdan Calina