"Păcat, maghiarii ne-au spus-o (vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen a precizat acest lucru la Congresul UDMR, n.r.) şi azi că sunt sunt cu autostrăzile azi-mâine în Borş, în Episcopia Bihor. Aşa că pentru mine din Oradea nu e complicat, urc pe autostradă şi mă duc până în Marea Nordului. Dar în restul României? Şi ce mă doare, pentru că o astfel de autostradă continuată la Braşov ar fi făcut ca românii să îşi împlinească visul: peste cinci ani de zile o să sărbătorim 100 de ani de la înfăptuirea statului naţional unitar român, n-avem nici măcar o autostradă care să treacă munţii", a spus Blaga.

Liderul PDL a susţinut că a fost o greşeală modul în care a fost încheiat contractul cu Bechtel încă de la început, însă crede că este şi o greşeală dacă nu se continuă.

"Pentru că aşa avem: vreo 30-40 de kilometri până pe la Turda, mai sunt aproape gata încă 56 de kilometri în zona Marghita din Bihor. (…) Cred că lucrurile au început prost cu acest contract, încă de la semnarea lui, au fost clauzele favorabile doar unei părţi şi faptul că eu cred că nu a fost foarte multă bunăvoinţă încă de la început din partea celor de la Bechtel să-şi facă treaba în România şi, pe de altă parte, a părţii române, care nu a găsit cele mai bune soluţii ca să impună respectarea de către ambele părţi a contractului", a spus Vasile Blaga.

Politicianul a arătat că prin negocieri se poate ajunge la o soluţie de compromis, aşa cum s-a ajuns în cazul contractului cu EADS pentru securizarea frontierelor.

"În oglindă dau exemplul unui alt contract, tot în acea perioadă semnat, cel pentru securizarea frontierelor cu EADS – opinia publică era la fel de scandalizată pentru amândouă. Dar am avut şansa să negociez foarte bine cu EADS (…) şi acel contract după şapte luni de negocieri nu numai că a fost făcut public, dar forma lui este publică, preţul a coborât de la un miliard de euro la 524 de milioane de euro şi toată lumea a fost mulţumită şi avem cel mai performant sistem de securitate din Europa în acest moment. Deci depinde şi de bunăvoinţa părţilor, depinde şi de cât de corecte sunt cele două părţi atunci când se gândesc să încheie un astfel de contract", a mai arătat Vasile Blaga.
Sursa: Agerpres