Bitcoin se depreciază cu 20%. Restul criptomonedelor scad și ele

Bitcoin s-a depreciat cu 20% într-o săptămână, iar 400 de miliarde de dolari au ”dispărut” de pe piaţă. Aceasta este evaluată în prezent la un pic peste 2.000 de miliarde de dolari. Unii investitori se întreabă dacă febra cumpărării criptomonedei, care dura de peste şase luni, a început să scadă, relatează AFP.

În valoare de aproximativ 45.000 de dolari bitcoin a pierdut aproape 12.000 de dolari de la începutul săptămânii trecute şi s-a depreciat cu peste 30% de când a atins cel mai înalt nivel istoric, de 64.870 de dolari, la 14 aprilie.

Bitcoin nu este singura criptomonedă afectată

Ethereum, a doua cea mai importantă criptomonedă, s-a depreciat cu 14% în decurs de o săptămână. Acum, ea valoarează un pic sub 3.400 de dolari.

Dogecoin, o criptomonedă care a atras atenţia marelui public în ultimele săptămâni, se îndepărtează de asemenea de vârfurile istorice pe care le-a atins.

În total, aceste deprecieri recente au făcut să ”dispară” de pe piaţă 400 de miliarde de dolari. Aceasta este evaluată în prezent la un pic peste 2.000 de miliarde de dolari, potrivit site-ului Coinbase, care înregistrează peste 9.000 de criptomonede.

Să fie Musk de vină?

Amatorii de criptomonede consideră că vinovatul nu este greu de găsit. Elon Musk, cel care a lăudat meritele criptomonedelor şi care a investit o parte a Tesla în Bitcoin, refuză plăţi în aeastă criptomonedă ale vehiculelor sale electrice. El spune că aceste criptomonede sunt prea poluante.

”El a fost o sursă a volatilităţii în ambele sensuri, în opinia noastră. Dacă îşi găseşte o modalitate să-şi petreacă timpul liber departe de Bitcoin ar fi mai bine pentru toată lumea”, acuză analişti de la cabinetul specializat în criptomonede ByteTree.

Problemele Bitcoin nu au început cu Elon Musk

”Tendinţa aprecierii s-a estompat acum ceva timp, iar nici măcar veştile bune din ultima vreme nu au permis Bitcoin să-şi continue ascensiunea”, subliniază Naeem Aslam, un analist la AvaTrade.

Rămâne de văzut dacă scăderea va continua. În urmă cu câţiva ani, Bitcoin, care era şi mai volatil la acea vreme, s-a apreciat cu 1.375% în 2017, după care s-a depreciat cu aproape 80% în 2018.

Această volatilitate determină autorităţile să îndemne la prudenţă

Autoritatea americană de reglementare a pieţei, SEC, îi îndemna la începutul lunii mai pe ”investitori să înţeleagă faptul că Bitcoin este o investiţie foarte speculativă” şi ”să definească nivelul riscului pe care sunt pregătiţi să-l accepte” înainte de a plonja în piaţa criptomonedelor.

Însă nu toţi observatorii pariază pe o scădere a cursului. Analişti de la ByteTree estimează, astfel, că este necesar ca investitorii să se îngrijoreze dacă ”nivelul activităţii scade în reţeaua Bitcoin, aşa cum s-a întâmplat în perioada de scădere din 2014 şi 2016”, însă nu este cazul în prezent.

Sursă foto: Dreamstime