Astfel, pentru fiecare 1 miliard de dolari pe „intrări” în rețeaua Bitcoin folosește la fel de multă energie ca 1,2 milioane de mașini. Deși este o monedă digitală, se pare că Bitcoin, prin toate acțiunile care au loc în rețea, de la minat până la schimburi, poluează. Și o face destul de mult.

Conform unui studiu de la Bank Of America, consumul de energie al Bitcoin este comparabil cu cel al American Airlines, companie aeriană folosită de aproximativ 200 de milioane de oameni anual. Ca să ne facem o idee, se apropie chiar și de guvernul federat al SUA, unde lucrează în jur de 2 milioane de oameni.

Rețeaua bitcoin poluează la fel de mult ca guvernul federal al SUA

Totodată, pentru fiecare 1 miliard de dolari pe „intrări” în rețeaua Bitcoin, se folosește la fel de multă energie ca 1,2 milioane de mașini.

„O singură tranzacție la un preț aproximativ de 50.000 de dolari produce o amprentă de carbon de 270 de tone, echivalentul a 60 de mașini ce funcționează cu motor cu ardere internă”, a declarat Bank Of America.

Amprenta de carbon a Bitcoinului este direct proporțională cu prețul. Cu cât prețul crește, cu atât crește și amprenta de carbon. În același timp, rețeaua devine tot mai complexă și monedele mai greu de minat, astfel crescând și mai mult consumul de energie.

„Dată fiind relația lineară dintre preț și consumul de energie, nu este nici o surpriză că, estimativ, consumul de energie al rețelei a crescut cu 200% în ultimii doi ani”, a mai adăugat Bank Of America.

Un alt grad de comparație care probabil ne va uimi este că rețeaua Bitcoin consumă la fel de multă energie precum o țară ca Grecia. În același studiu citat de Business Insider, se arată că Ethereum și alte monede digitale au un impact mai mic asupra mediului.

Totuși, ni se spune și faptul că monedele digitale propuse de băncile centrale ar polua mai puțin. Posibil, dar în același timp criptomonedele au la bază idealul de descentralizare, astfel încât nici o instituție nu poate controla prețul sau ce se întâmplă în interiorul rețelei. Tocmai cu acest scop în minte sunt adoptate din ce în ce mai mult. A renunța la motivul pentru care ai plecat la drum nu pare chiar cel mai atractiv lucru de făcut.