Este vorba de compania OCI NV, care va absorbi toate acțiunile locale și certificatele globale de acțiuni ale Orascom Construction Industries într-o ofertă de schimb de acțiuni prin care s-au atras angajamente de peste 2 miliarde dolari. Noua companie se va reloca de la Cairo la Amsterdam, iar acțiunile vor fi tranzacționate în ambele țări.
Cofondatorul Microsoft, Bill Gates conduce prin compania sa Cascade Investment LLC grupul de firme care investesc în OCI, alături de Southeastern Asset Management și Davis Selected Advisers, pentru a ajuta la atragerea de fonduri pentru proiectele de infrastructură din Egipt și pentru alte activități.
 Familia Sawiris și Abraaj Group din Dubai, care împreună dețin 60% din compania absorbită Orascom, vor participa de asemenea la ofertă.
O listare pe bursa NYSE Euronext din Amsterdam va permite OCI un acces sporit la piețțele de capital cum ar fi piața de bonduri europene (Eurobond market), iar compania se poate aștepta la ratinguri de credit mai bune din partea agențiilor de credit, ceea ce i-ar facilita finanțarea datoriilor.
Orascom Construcions Industries a înregistrat în trimestrul al treilea o cădere cu 31% a profitului, la 126,8 milioane dolari, după ce și-a înregistrat în bilanț provizioane pentru câteva proiecte.
Perspective economice și de listare
Economia egipteană se luptă pentru a-și reveni după haosul ce a urmat înlăturării președintelui Hosni Mubarak, când investițiile străine s-au prăbușit. Guvernul este în discuții cu FMI pentru un împrumut de 4,8 miliarde dolari care să ajute la stabilizarea rezervei valutare aflată în declin.
Produsul intern brut al Egiptului ar putea avansa cu 3% în anul fiscal care se încheie în iunie 2013, potrivit estimării medii a celor 11 economiști chestionați de Bloomberg. Economia a crescut cu 5% în anul de dinaintea revoltelor.
Orascom este cea mai mare companie egipteană tranzacționată public. După schimbul certificatelor de acțiuni Orascom în acțiuni OCI, familia Sawiris și Abraaj Group este de așteptat să își mențină participația cel puțin la nivelul de acum din Orascom.
Acordul include că mandatarul ofertei va schimba toate acțiunile Orascom Construction cu acțiuni OCI sau va oferi 280 de lire egiptene pentru fiecare acțiuni Orascom.
Allen & Co, Barclays Plc, Citigroup Inc. (C), Rabobank International vor fi consultanți internaționali în cadrul ofertei, în timp ce compania CI Capital Investment Banking din Egipt va fi singurul consultant financiar local.