În cel mai recent raport anual al Fundației Bill & Melinda Gates, miliardarul american susține că problema foametei la nivel mondial este atât de mare, încât alimentele distribuite ca ajutoare nu pot aborda pe deplin această criză, informează Daily Mail.

Ce sunt ”semințele magice”

Gates este convins că a găsit soluția: inovațiile în tehnologia agricolă, care pot ajuta la inversarea crizei. El a amintit în acest sens o descoperire pe care o numește „semințele magice”. Mai precis culturi modificate pentru a se adapta la schimbările climatice și pentru a rezista la dăunătorii agricoli. Ar fi vorba inclusiv de porumbul cultivat pentru a fi mai rezistent la temperaturi mai ridicate și mai uscate, dar și orezul.

Inovațiile vor permite creșterea productivității agricole

Aceste inovații vor permite creșterea productivității agricole în ciuda schimbărilor climatice, susține Gates. Miliardarul american recunoaște că bugetul de cercetare și dezvoltare pentru inovații de acest fel, cum ar fi ”semințele magice”, este încă mult prea mic, comparativ cu cheltuielile care se fac cu ajutorele alimentare.

Gates a indicat războiul din Ucraina și pandemia ca fiind principalele cauze ale agravării crizei alimentare. Mesajul său către alți donatori și liderii mondiali, care participă în aceste zile la Adunarea Generală a ONU, a fost acela că ajutoarele alimentare nu vor fi suficiente.

Problema nu poate fi rezolvată cu donații

„Este bine că unii oameni vor să-i ajute pe semenii lor să nu moară de foame, atunci când conflicte precum cel din Ucraina întrerup aprovizionarea cu alimente. Trebuie totuși să recunoaștem că astfel de crize sunt simptomele unei probleme mai profunde”, spune Gates în raportul fundației sale.

„Multe țări nu au culturi suficiente, iar schimbările climatice îngreunează și mai mult agricultura. Această provocare nu poate fi rezolvată cu donații. Este nevoie de inovație”, susține el.

Criza alimentară și cea climatică, în raportul fundației

Raportul Fundației Bill și Melinda Gates lansat luna aceasta a arătat că pandemia a avut un impact asupra progreselor obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU. Raportul abordează și criza alimentară și cea climatică, două probleme care reprezintă o provocare semnificativă pentru factorii de decizie.

Fundația Bill & Melinda Gates este cea mai mare fundație privată din lume, cunoscută pentru activitatea sa în domeniul sănătății globale, inclusiv pentru vaccinuri. A început activitatea în forma sa actuală în 2000, după ce Gates și-a părăsit funcția de CEO la Microsoft.

Experții îl contrazic: e nevoie de pesticide!

Fundația a investit masiv în tehnologia agriculturii, inclusiv într-un tip de semințe de porumb care se dezvoltă la temperaturi mai ridicate și în condiții mai uscate, cunoscut sub numele de DroughtTEGO. Semințele au fost dezvoltate pentru prima dată în cadrul unui program al Fundației Africane pentru Tehnologia Agricolă, căreia Fundația Gates i-a donat 131 de milioane de dolari începând din 2008.

Gates a evidențiat mereu potențialul ”modelării predictive” – folosind inteligența artificială pentru a procesa secvențele genomului culturilor alături de datele de mediu, împărtășindu-și viziunea despre cum ar trebui să arate, pe viitor, fermele.

Atribuind tehnologiei un rol major în rezolvarea crizei alimentare mondiale, Gates intră în conflict cu cei care susțin că ideile sale contravin eforturilord e protejare a mediului. Mulți experți au declarat că astfel de semințe au nevoie, în general, de pesticide și de îngrășăminte pe bază de combustibili fosili pentru a crește.