Terenurile agricole au fost achiziționate de co-fondatorul Microsoft printr-o constelație de companii, toate legate de grupul de investiții Cascade Investments, cu sediul la Washington. Revista The Land Report, care urmărește tranzacțiile funciare și produce o listă anuală a celor mai mari 100 de proprietari de terenuri americane, l-a desemnat chiar anul trecut pe Bill Gates drept ”cel mai mare proprietar de terenuri din SUA”, informează Luxurylaunches.

De unde dorința pentru pământ

Recent, miliardarul a fost întrebat ce l-a determinat să cumpere atât de multe terenuri agricole. Răspunsul său a fost simplu. El a declarat că a vrut ca fermele să fie „mai productive” și să „creez mai multe locuri de muncă”. „Dețin mai puțin de 1/4000 din terenul agricol din SUA. Am investit pentru a face fermele mai productive și pentru a crea mai multe locuri de muncă. Nu este vorba de o schemă. De fapt, toate aceste decizii au fost luate de o echipă profesionistă de investiții”, a afirmat Gates.

Gates cere taxe mai mari pentru bogați

”În ceea ce privește oamenii foarte bogați, cred că ar trebui să plătească taxe mai mari și ar trebui să-și doneze averile din timp”, a continuat el. Nu este prima dată când Gates spune că e nevoie de taxe mai mari pentru cei bogați.

Într-o postare pe blogul său, din 2020, el scria că ”bogații ar trebui să plătească mai mult decât plătesc în prezent, iar asta ne include și pe Melinda și pe mine”. Anul trecut, Gates a promis că va dona „practic toată” averea sa fundației filantropice pe care o conduce alături de fosta sa soție, Melinda.

În 2021, datele NBC indicau că proprietățile funciare ale lui Bill Gates variază, de la 70.000 de acri deținuți în nordul Louisianei, terenuri pe care cultivă soia, porumb, bumbac și orez, până la peste 20.000 de acri din Nebraska, unde cultivă soia.

Terenurile agricole din zona statului Washington, unde Gates a făcut ultima achiziție, sunt valoroase, cu prețuri cuprinse între 10.000 și 15.000 de dolari pe acru, peste media statului, de aproximativ 2.000 de dolari. La nivel global, indicele Savills Global Farmland indică o rată de creștere anuală de 11% din 2002 până în 2019.

Ce planuri are fundația Bill & Melinda Gates

Fundația Bill & Melinda Gates intenționează să-și crească cheltuielile anuale la 9 miliarde de dolari până în 2026, față de cele 6 miliarde de dolari cheltuite anual în prezent. În 2020 era considerată a doua cea mai mare fundație caritabilă din lume, având 49,8 miliarde de dolari în active și fiind susținută de personaje precum investitorul Warren Buffett.