Este cel mai amplu program de cheltuieli din ultimul deceniu privind construirea și reconstruirea infrastructurii SUA, arată un editorial semnat de board-ul editorial Los Angeles Times.

În următorii ani, SUA va intensifica construcția drumurilor, podurilor, sistemelor de apă, porturilor și rețelelor electrice. Acestea sunt tipurile de proiecte guvernamentale vitale pentru siguranța, bunăstarea și puterea economică a națiunii. Aceste investiții vor avea un impact real asupra vieții oamenilor, permițând ca oamenii să aibă curent în timpul valurilor de căldură, extinzând transportul public, astfel încât oamenii să poată ajunge la muncă fără mașină, oferind elevilor acces la internet pentru a-și putea face temele.

Cu siguranță, proiectul de lege nu e la fel de generos ca propunerea inițială a lui Biden, de 2,3 trilioane de dolari. Chiar și acel plan, deși ambițios, nu a fost suficient pentru a răspunde nevoilor tot mai mari ale Statelor Unite, care au subfinanțat constant infrastructura în ultima jumătate de secol.

În plus, națiunea americană se confruntă cu pregătirea comunităților pentru a face față schimbărilor climatice. De la incendii de vegetație la inundații, modelele meteorologice extreme pun deja la încercare infrastructura națiunii.

Schimările climatice, abordate pe două fronturi

SUA trebuie să abordeze schimbările climatice pe două fronturi: reconstruirea comunităților, pentru a rezista efectelor schimbărilor climatice, reducând în același timp rapid dependența de combustibilii fosili pentru a încetini încălzirea globală și a evita dezastre mai mari. Toate acestea vor necesita o mulțime de bani.

În ciuda necesității realiazării acestor proiecte, a fost o adevărată luptă pentru ca legea să fie adoptată de Congres, după mai multe luni de tergiversări.

Biden a trebuit să-și reducă viziunea de infrastructură pentru a obține sprijin bipartizan – ceva extrem de rar la Washington – chiar și pentru programele care erau susținute de democrați și republicani.

Planul inițial al lui Biden recunoștea că SUA trebuie să-și consolideze și infrastructura – inclusiv educația, îngrijirea copiilor, locuințele și asistența medicală – pentru a permite oamenilor să lucreze, să inventeze și să se adapteze unei clime în schimbare. Dar, pentru a-i liniști pe republicani și pe unii democrați, cheltuielile sociale au fost eliminate, iar proiectul de lege bipartizan finanțează în primul rând infrastructura convențională, de cărămizi și mortar. Programele extrem de necesare pentru locuințe, comunitate și climă rămân incluse doar în ”Build Back Better Act”, care se negociază în prezent în Congres.

De prea mult timp, America a fost o națiune care s-a culcat pe lauri, mulțumindu-se doar cu realizările trecute, fără a recunoaște nevoia de a continua clădirea unui viitor mai luminos. Iar țara plătește acum prețul acestor amânâri. Factura de infrastructură este una restantă, dar acum trebui să achităm măcar prima tranșă.