"Este dificil de spus dacă vom vedere din nou ceva asemănător", a spus Jeromin Zettelmeyer într-un interviu acordat The Wall Street Journal. "Pronosticul meu este unul prundent negativ", a apreciat Zettelmeyer.

Chiar dacă o repetare a crizei printre care au trecut pieţele emergente în anii '90 este puţin probabilă, Jeronmin Zettelmeyer crede că există unele din condiţiile care au contribuit la criza de atunci, inclusiv tendinţa investitorilor de a-şi acoperi pierderile dintre-o ţară prin vânzarea de active în altă ţară. "Acum nu mai există acel element de surpriză. Atunci am descoperit pentru prima dată interdependenţa globală a pieţelor de capital" a spus Zettelmeyer. În plus, economistul BERD crede că după criza din 1997 şi mai ales după criza financiară globală din 2008, Fondul Monetar Internaţional şi alte organisme internaţionale sunt mult mai bine pregătite şi finanţate să facă faţă crizelor.

Cu toate acestea, Jeronmin Zettelmeyer a avertizat că problemele de pe pieţele emergente ar putea provoca pagube mult mai mari pentru relansarea economiei globale acum decât la finele anilor 1990. "Acum avem câteva pieţe emergente foarte mari şi acestea pot mişca PIB-ul global. Acum nu mai este adevărat că pieţele emergente sunt mici", a subliniat Zettelmeyer.

BERD investeşte în 34 de ţări din Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, printre care se numără şi Turcia şi Rusia, două ţări care au înregistrat o depreciere semnificativă a monedelor lor în ultima perioadă.

Jeronmin Zettelmeyer crede că majoritatea ţărilor din Europa de Est, cu câteva excepţii, nu a atras volume mari de investiţii străine directe în anii de dinaintea crizei financiare din 2008, care acum să se inverseze brusc. Majoritatea ţărilor are un nivel redus al datoriei guvernamentale şi nu are nevoie să strângă fonduri mari de pe pieţele internaţionale de obligaţiuni în următorul an. Potrivit lui Zettelmeyer, cu excepţia Ucrainei şi Belarusului, necesarul de finanţare externă ale statelor din Europa de Est nu este foarte mare.

Unul din principalele motive pentru care multe ţări din Europa de Est nu au înregistrat fluxuri mari de capital în ultimii ani ţine de legăturile lor financiare şi comerciale strânse cu zona euro. Criza datoriilor şi problemele băncilor din zona euro au afectat creşterea economică din ţările vecine şi le-au făcut mai puţin atractive în ochii investitorilor străini. În prezent însă pe fondul reducerii crizei şi relansării economice din zona euro revine şi încrederea în statele vecine. În consecinţă, multe monede din Europa de Est s-au apreciat în ultimul an. 'Unele din ţările care sunt la uşa zonei euro au beneficiat într-un anumit sens de proximitate fără a fi state membre ale zonei euro', a apreciat Jeromin Zettelmeyer.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) estimează că, în 2014, regiunea în care banca investeşte va înregistra o relansare lentă, în pofida îmbunătăţirilor înregistrate în economiile avansate. Economiştii BERD estimează că regiunea sa de acţiune va înregistra o creştere modestă de 2,7% în 2014, după o expansiune de 2% în 2013. AGERPRES