Guvernele şi autorităţile financiare din Europa Centrală şi de Est (ECE) trebuie să-şi coordoneze eforturile pentru a reglementa creditarea în monedă străină din regiune, a avertizat Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), potrivit cotidianului Financial Times.

Împrumuturile în valută cu potenţial de risc se află din nou în creştere, iar un sistem de reguli este vital, a declarat Piroska Nagy, consilier al economistului şef al BERD.

„Este extrem de important ca aceste abordări să fie coordonate”, a spus oficialul.

Monedele statelor din Europa Centrală şi de Est au început să se deprecieze spre sfârşitul lui 2008, ca urmare a crizei financiare, crescând costurile de rambursare a creditelor în monedă străină, mai ales euro şi franci elveţieni.

Împrumuturile în valută, predominante

Împrumuturile în valută reprezintă 91% din totalul creditelor în Letonia, 87% în Estonia, 72% în Lituania şi peste 50% în Ungaria, Romnia şi Bulgaria, potrivit analistului Neil Shearing de la Capital Economics.

În perioada de apogeu a crizei, acest grad de expunere a declanşat temeri că băncile cu operaţiuni în regiune vor avea probleme, în urma intrării clienţilor în imposibilitate de plată.

Intervenţiile masive ale instituţiilor internaţionale şi îmbunătăţirea situaţiei în Europa de Vest, principala piaţă de export pentru ţările din Est, au contribuit la stabilizarea monedelor locale.

Există, încă, o pornire a populaţiei de a contracta împrumuturi în valută, a afirmat Nagy, întrucât acestea rămân mai ieftine în ţările în care dobânda de politică monetară este foarte ridicată.Chiar dacă este nevoie de noi reglementări, guvernele trebuie să evite să sufoce oferta de creditare, a adăugat analistul BERD.”Este un echilibru fragil fiindcă dorim să vedem o recuperare în centrul şi estul Europei. Vrem să existe creşterea creditării, dar într-un mod sănătos”, a afirmat Nagy.

Ungaria a făcut primul pas

Ungaria este una dintre primele ţări care au luat măsuri pentru reglementarea creditării în valută. Astfel, la 1 martie va intra în vigoare o lege care limitează sumele pe care clienţii le pot împrumuta în monedă străină pe segmentul de retail bancar. Autorităţile au stimulat în ultimele luni creditarea în forinţi, iar banca centrală a redus dobânda cheie.

SURSA:Mediafax