Ucraina a anunţat duminică seară naţionalizarea celei mai mari bănci comerciale din ţară, PrivatBank, într-o tentativă de a evita prăbuşirea sistemului bancar din această fostă republică sovietică devastată de război. 
Costurile salvării băncii sunt estimate la cel puţin 5,4 miliarde de dolari. 

Frances Malige a declarat pentru Reuters că decizia a reprezentat "un pas uriaş" pentru autorităţile de la Kiev iar BERD ar putea ajuta preluând anul viitor o participaţie la PrivatBank, după recapitalizarea şi curăţarea bilanţului celei mai mari bănci ucrainene. 

Conform reformei bancare, Ucraina va închide băncile care nu îşi pot îndeplini obiectivele de capitalizare, dar cu aproape şase miliarde de dolari în depozite private – 36,5% din totalul aflat în sistemul bancar ucrainean – PrivatBank este considerată prea mare pentru a fi lăsată să falimenteze. 

Practicile riscante de creditare au lăsat banca cu un deficit de capital de aproximativ 5,65 miliarde de dolari, aproximativ 97% din creditele corporate au mers către companii care au legături cu acţionarii băncii, ceea ce a sporit acuzaţiile de corupţie. 

BERD este singurul investitor major în Ucraina de la anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014. 

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi ţări precum Turcia. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România. În 2014, România a fost a şasea ţară în topul principalilor beneficiari de investiţii BERD. Agerpres

Te-ar putea interesa și: