Prețul carburanților 22 martie. Continuă să se ieftinească benzina și motorina în România. Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București a afișat la data de 22 martie 2023 un preț de 6,57 lei/litru de benzină standard, în timp ce prețul motorina standard se vinde cu 7,16 lei/litrul.

Conform unei analize Economica.net, față de ziua anterioară, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a ieftinit motorina cu patru bani pe litru și, marginal, benzina cu un ban pe litru. Ultimele ieftiniri au avut loc în week-end și au fost, la fel, de o amploare redusă. Ultima scumpire a carburanților a avut loc la data de 8 martie, și, de atunci au fost mai multe scăderi de preț, destul de mici, dar dese.

Astfel, în ultimele două săptămâni, la Petrom benzina s-a ieftinit cu 11 bani pe litru, iar motorina cu 14 bani pe litru.

Consumul de carburanți a crescut cu circa 3%

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă. Consumul a crescut ușor anul trecut, cu circa 3%.

Cu o zi în urmă, carburanții standard se vindeau în România cu preţuri cuprinse între 6.52 lei/l și 7.32 lei/l.  Benzina s-a ieftinit, marţi, 21 martie, cu 0,005-0,010 la staţiile Socar, cu 0,006 lei pe litru la staţiile Rompetrol şi Mol, cu 0,004 lei la Petrom şi OMV şi cu 0,001 la Lukoil. În același timp, motorina s-a ieftinit cu 0,005 lei la staţiile Rompetrol, Mol şi Socar, cu 0,02 lei la staţiile OMV şi cu 0,001 la Lukoil.

Prețurile practicate de stațiile de carburanți din București și din țară pot fi verificate online de către șoferi pe Monitorul Preţurilor.

Prețurile carburanților, evoluție similară cu cea a cotațiilor Platts

Prețurile carburanților în România au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața carburanților și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol. Ceea ce înseamnă că atunci când cotațiile internaționale Platts cresc, se majorează și prețul la pompă, iar când cotațiile scad, se diminuează și prețurile la pompă.