Războiul din Israel a întrat în a treia etapă

Războiul din Israel împotriva Hamas, ca răspuns la atacurile grupării radicale palestiniene, a intrat în cea de-a treia etapă. Aceasta include extinderea operațiunilor terestre în enclavă, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

„Ne aflăm în mijlocul războiului. Ne-am stabilit obiectivul clar de a distruge capacitățile militare și de guvernare ale Hamas. Facem acest lucru în mod sistematic”, a declarat acesta, citat de serviciul de presă, potrivit Anadolu.

„Prima etapă, de blocaj, s-a încheiat. A 2-a etapă, lovirea lor din aer, continuă în permanență. A 3-a etapă – IDF și-a extins incursiunea terestră în interiorul Fâșiei Gaza. O face în pași măsurați, foarte puternici, făcând progrese metodice, pas cu pas”, a explicat Netanyahu.

Armata israeliană, care a bombardat puternic Gaza timp de trei săptămâni, și-a extins operațiunile în weekend, care au inclus o incursiune terestră.

Escaladarea ar pune probleme discuțiilor de eliberare a ostatecilor

Între timp, oficialii americani se concentrează intens asupra încercării de a asigura eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza. Printre aceștia se numără și cetățeni americani. Sarcina, potrivit unor surse, este acum și mai complicată având în vedere extinderea operațiunilor terestre ale Israelului în Gaza.

SUA continuă să discute cu Israel, Qatar, Egipt și Hamas, pentru a scoate un grup mare de ostatici din Gaza. Oficialii se confruntă însă acum cu faptul că Israelul continuă să avanseze cu operațiunile terestre.

Administrația președintelui american Joe Biden a cerut Israelului să ia în considerare așa-numitele „pauze umanitare”, care pot permite civililor din Fâșia Gaza, inclusiv ostaticilor, să iasă și să permită intrarea ajutoarelor.

Șansele de reușită sunt „50/50”

Oferind o imagine a cât de imprevizibilă și fluidă rămâne situația, un oficial american de rang înalt a declarat luni pentru CNN că, în opinia sa, perspectivele de a scoate ostaticii din Gaza ar putea fi descrise ca fiind „50/50”.

„Parametrii sunt toți acolo”, a spus acesta despre un potențial acord. Dar eforturile de a negocia cu Hamas – mediate în mod semnificativ de către Qatar – au fost lente, în mare parte din cauza faptului că pur și simplu este nevoie de mult timp pentru ca mesajele să fie transmise de la Doha către Hamas.

Majed Al-Ansari, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar și consilier al premierului Qatarului, a declarat sâmbătă pentru sursa citată că escaladarea Israelului pe teren face ca situația să devină „considerabil mai dificilă”.

Însă, oficialii din Israel consideră că intensificarea ofensivei terestre pune o presiune suplimentară asupra Hamas și, prin urmare, ar putea fi în cele din urmă utilă în eforturile actuale de eliberare a ostaticilor.