Beneficii pentru angajați. Două direcții majore privind fiscalitatea

Ruxandra Popescu, director la PwC, a subliniat importanța unei analize atente pentru facilitățile fiscale încă în vigoare pentru angajați. În acest context, ea a evidențiind mai multe aspecte relevante.

Expertul a subliniat două direcții majore de abordare în ceea ce privește fiscalitatea. Pe de o parte, este esențial să ne asigurăm că legislația existentă este implementată corect și este în concordanță cu modificările legislative. Pe de altă parte, este important să explorăm soluții noi și facilități neutilizate, care pot aduce beneficii angajaților și angajatorilor.

„Sunt multe întrebări care apar atât din partea angajaților cât și a angajatorilor, de exemplu: Care sunt beneficiile care ar fi apreciate de către angajații noștri? Care sunt taxele datorate dacă îmi aleg anumite beneficii? Care ar fi costul companiei? Cum ne asigurăm ca îndeplinim condițiile de formă în cazul unui control fiscal?”, a declarat ea.

Popescu a identificat patru categorii principale de facilități fiscale pentru angajați. Prima categorie include beneficiile care intră în plafonul de 33% din salariul lunar de bază, cum ar fi abonamentele medicale sau contribuțiile la fondurile private de pensii.

„Beneficiile care intră în plafonul de 33% din salariul de bază lunar – adică acele beneficii pentru care trebuie să testăm două limite pentru a asigura exceptarea de la impozitare: limita individuală calculată anual, cum ar fi 400 euro pe an pentru abonamentele medicale sau contribuțiile la fondurile private de pensii, sau câștigul mediu anual utilizat pentru bugetul asigurărilor sociale pentru contravaloarea serviciilor turistice, dar și limita de 33%, calculată lunar cumulat pentru toate beneficiile ce intră în această categorie”, a spus Ruxandra Popescu.

A doua categorie se referă la beneficiile reglementate prin legi speciale, cum ar fi tichetele de masă, tichetele de vacanță sau tichetele culturale.

Ce pot primi românii în plus, pe lângă salariu. Patru categorii principale de facilități fiscale

Cea de-a treia categorie de facilități fiscale cuprinde beneficiile cu tratament fiscal favorabil, cum ar fi planurile de acțiuni de tip stock options (SOP) sau cadourile în bani și în natură pentru anumite ocazii speciale.

„A doua categorie este cea a beneficiilor reglementate prin legi speciale. Aici avem tichete de masa, tichete de vacanta, tichete culturale, tichete de creșă – valoarea lor este revizuită periodic prin amendamentele la legile speciale.

Exista a treia categorie de beneficii cu tratament fiscal favorabil, de exemplu planurile de acțiuni de tip stock options (SOP), cadourile în bani si inn natură pentru anumite ocazii speciale, contravaloarea transportului sau diferite forme de ajutoare, prevăzute în regulamentele interne sau în contractele de muncă”, a declarat ea.

În fine, ultima categorie de facilități fiscale menționată este scutirea de impozit pe venit pentru angajații implicați în activitatea de cercetare-dezvoltare, care beneficiază de o deducere suplimentară și de scutirea totală la impozitul pe venit pentru veniturile din această activitate.

„Nu în ultimul rând există scutirea de impozit pe venit pentru angajații implicați în activitatea de cercetare-dezvoltare. Facilitatea are două componente: cea aplicabilă la calculul impozitului pe profit sub forma unei deduceri suplimentare – și aici ar trebui analizat în ce măsură își mai poate atinge scopul în contextul introducerii impozitului pe cifra de afaceri – și cea de-a doua componentă: scutirea la impozit pe venit care se aplica întregului venit obținut de angajat din activitatea de cercetare-dezvoltare, fără limitare”, a declarat aceasta la Conferința Anuală de Taxe PwC România.