Aceste planuri ale Varşoviei au fost aduse la cunoştinţa opiniei publice de către preşedinţia Lituaniei, conform căreia preşedintele polonez Andrzej Duda l-a informat pe omologul său lituanian, Gitanas Nauseda, cu privire la o astfel de intenţie, relatează vineri Reuters, citat de agerpres.ro.

‘Liderul polonez a declarat că are în vedere impunerea de sancţiuni naţionale împotriva Belarus’, a indicat biroul preşedinţiei de la Vilnius într-un comunicat în finalul unei convorbiri telefonice între Andrzej Duda şi Gitanas Nauseda.

În contrast cu abordarea prudentă a Occidentului, cele trei ţări baltice – Lituania, Letonia şi Estonia – au impus încă din august interdicţii de călătorie pentru preşedintele belarus polonia şi alţi 29 de responsabili de la Minsk, fără să mai aştepte o decizie la nivelul Uniunea Europene în această privinţă.

Planurile UE vizând impunerea de sancţiuni împotriva Belarus se confruntă cu o lipsă de unanimitate la nivelul blocului comunitar, devenind ostatice ale politicii interne a unor ţări, a indicat pentru Reuters un responsabil de la Bruxelles, care avertizează că în joc este pusă însăşi credibilitatea UE.

Polonia vrea un miliard de euro

Polonia vrea să ceară de la Uniunea Europeană un fond de stabilizare pentru Belarus în valoare de cel puţin un miliard de euro.

Polonia vrea de la Uniunea Europeană un fond de stabilizare pentru Belarus în valoare de cel puţin un miliard de euro. Această solicitare vine în contextul protestelor fără precedent care au izbucnit în urma alegerilor prezidenţiale contestate de 9 august, potrivit AFP şi Reuters.

„Fondul ar trebui să fie unul semnificativ, de cel puţin un miliard de euro în această etapă”, a anunțat premierul polonez Mateusz Morawiecki. Declarația a fost făcută într-o conferinţă de presă comună la Vilnius cu omologul său lituanian Saulius Skvernelis.

Morawiecki, al cărui apel la un ‘Plan Marshall’ pentru Belarus face trimitere la reconstrucţia Europei după cel de-Al Doilea Război Mondial, a spus că această asistenţă financiară ar face parte dintr-un plan de sprijin mai amplu pe care îl va propune Consiliului European ce va avea loc la 24 şi 25 septembrie.