Jumătate dintre nemulţumiţi s-au întâlnit, joi seara, cu avocaţi pentru a găsi formula optimă care să-i scape de dobânzile abuzive.

După ce clienţi ai Volksbank s-au adunat pentru a găsi o soluţie la abuzurile pe care ei spun că banca le face, joi seara a fost rândul clienţilor BCR.

Circa 150 de nemulţumiţi dintr-un grup de circa 300 s-au întâlnit, într-un club din Bucureşti, cu avocaţi pentru a discuta problemele care îi macină în relaţia cu creditorul: contractele incomplete, comisioanele abuzive şi modificarea dobânzii şi pentru a stabili un plan de bătaie. De această dată, reprezentanţii băncii nu au fost invitaţi la dezbateri.

Ieri, clienţii Volksbank s-au întâlnit chiar cu preşedintele băncii şi alţi oficiali pentru a negocia soluţii la problemele lor.

„Îmi calculează comisioane la creditul iniţial, nu la sold”

„Am luat un credit în lei, de nevoi personale, fără garanţii, cu o dobândă revizuibilă la şase luni. Dobânda mi se calculează în funcţie de o dobândă internă, variabilă, pe care nu o înţeleg şi nici formula de calcul nu e stipulată în contract. Din 2007, de când am luat creditul, rata a variat numai în sens crescător, deşi în ultimul an indicii au scăzut la minime istorice, iar reprezentanţii băncii îmi spun că rata a rămas la fel pentru că au crescut alţi indici (provizioane, riscurile de ţară)”, spune revoltată Alina Dragomir, clientă BCR.

A doua problemă o reprezintă comisioanele. „În primul rând comisionul de risc, care nu mi-a fost scos după 21 iunie, iar celelalte comisioane (înregistrare, gestiune etc.) se calculează la creditul iniţial şi nu la sold, ceea ce nu este normal”, adaugă ea.

O altă problemă enumerată de clienta BCR este rambursarea anticipată. „Banca nu acceptă decât plata anticipată a minimum trei rate plus rata lunară, ceea ce înseamnă patru deodată, iar acest lucru nu e stipulat nicăieri în contract. De aici, eu înţeleg că dacă vreau să rambursez anticipat 100 de lei pot să le dau 100 de lei, însă la ghişeu mi s-a spus că nu pot face acest lucru sub pretextul unor norme interne”, mai declară Alina Dragomir.

DETALII:
Citeşte mai multe pe evz.ro
Citeşte şi Dacă daţi banca în judecată, în timpul procesului nu plătiţi ratele
Citeşte şi Ce drepturi ai când vine vorba de dobânzile împrumuturilor de la bănci?