19 decembrie 2005. Asteptarea continua: ambele evenimente (finalul la BCR si legislatia fiscala) se lasa asteptate. La BCR mai e doar o zi: maine seara se va anunta castigatorul si pretul.20 decembrie.
Piata linistita pe parcursul intregii sedinte a fost agitata pe final de o serie de achizitii pe SIF-uri care au dus cotatiile in sus cateva procente, indicele care le reprezinta BET-FI urcand cu +2,25%. Toata lumea asteapta momentul adevarului la BCR, informatiile fiind foarte importante pentru piata bursiera, in general, si pentru titlurile SIF, in special.
21 decembrie.
Avem un castigator si un pret pentru pachetul majoritar (61,88%) al Bancii Comerciale Romane. Erste Bank a platit 7,65 euro pe actiune, adica 3.751.554.805 euro pentru 61,88%. Pretul conduce la o valoare a BCR de 6 miliarde euro. Cum e pretul? Personal apreciez ca s-a obtinut un pret corect. Estimand un profit net in 2005 de 240 milioane euro, o evaluare la 6 miliarde corespunde unui PER de 25. Asta in timp ce a doua banca din sistem cu active putin peste jumatate din cele ale BCR-ului se tranzactioneaza la BVB la un PER de 17.S-a platit un pret care reflecta pe langa cuantificarea profitului prezent si potentialul foarte bun de crestere a bancii, in cadrul unui sistem bancar in plina dezvoltare. Pentru cei care apreciaza pretul ca fiind mare, amintesc formula unui bussiness de succes in viziunea marelui investitor Warren Buffett: capacitatea de a produce profit la o rata ridicata (la BCR fiind asteptata o crestere a ROE de la 17% la peste 35%). Efecte in piata: volum mare pe SIF-uri (22 mil. euro), volatilitate redusa. Cred ca impactul va fi unul pozitiv pe termen lung. Semn de maturizare a pietei.22 decembrie. Volumul se mentine foarte bun (115 mil. lei), piata in usoara ascensiune, SIF-urile incet si sigur in sus.