‘BCR încurajează creditarea în lei, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice. Cel mai sănătos este să acorzi un credit în moneda în care cel care accesează creditul are venituri. Motivul pentru care creditele în valută îşi păstrează atractivitatea este diferenţialul de dobândă semnificativ faţă de creditele în lei’, au afirmat reprezentanţii BCR.

Potrivit acestora, în lipsa unei pieţe financiare pe termen lung în lei, creditarea pe termen lung în moneda locală (în special creditarea ipotecară) este foarte dificilă, iar costurile sale sunt prohibitive din cauza riscului de dobândă foarte ridicat.

‘Creditarea în valută (euro) nu este un rău în sine, ci modul în care aceasta este făcută poate fi periculos. De aceea, noi am adoptat norme prudenţiale stricte în ceea ce priveşte creditarea în valută: grad de acoperire a garanţiei mai ridicat, grad de îndatorare mai redus, raport mai mic al raportului dintre credit şi valoarea activului. Erste Group lucrează împreună cu BERD, FMI şi autorităţile de supraveghere locală din Europa Centrală şi de Est pentru a dezvolta/adânci pieţele financiare în moneda locală din aceste ţări’, au subliniat oficialii BCR.

Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, a declarat, recent, că BNR lucrează la o serie de norme prin intermediul cărora să fie descurajată creditarea în valută în cazul celor care obţin venituri doar în lei.
SURSA: Agerpres