„Calendarul actual al adoptării euro este în pericol din cauza criteriilor de la Maastricht, pe care, în afară de nivelul datoriei publice, va fi foarte greu să le îndeplinim până la sfârşitul lui 2012, înainte de a intra în anticamera euro – ERM II. Principala cauză va fi inflaţia, în special pe fondul liberalizării preţurilor din energie, dar chiar şi deficitul bugetar va fi greu de dus până la finalul lui 2012 la 3% din PIB pe standarde ESA (cu tot cu arierate, n. red.)”, explică Anghel.

Potrivit economistului-şef al BCR, pentru alinierea la tarifele internaţionale, preţurile interne la gaze trebuie să se majoreze cu circa 80% până în 2015, iar această liberalizare va induce o inflaţie de 0,6 puncte, până la 1 punct anual.

„Preţurile administrate din energie au şi ele costul lor. Îţi arată că nu te-ai restructurat. Degeaba încerci să le ţii sub control o anumită perioadă, ca până la urmă tot trebuie să te îndrepţi către o convergenţă reală. Aşadar, adoptarea euro în 2015 este pusă cel mai mult sub presiune de alinierea necesară a preţului gazelor la tarifele internaţionale”, a conchis Anghel.

Principalele criterii de la Maastricht prevăd ca timp de doi ani înainte de adoptarea euro să avem un deficit bugetar de maximum 3% din PIB pe ESA, o stabilitate a preţurilor (inflaţie anuală de maximum 2%), nivelul datoriei publice de maximum 60% din PIB, un curs de schimb relativ stabil.