Pentru a stimula creşterea economiei zonei euro şi a evita pericolul deflaţiei, BCE a început, în luna martie a acestui an, să achiziţioneze lunar obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro. Conform calendarului iniţial, aceste achiziţii urmau să se deruleze până în luna septembrie 2016.

'Am decis să extindem program de achiziţionare de active. Achiziţiile lunare de 60 de miliarde de euro se vor derula până la finele lunii martie 2017 şi chiar mai mult dacă va fi necesar sau până când Consiliul Guvernatorilor va înregistra o ajustare susţinută a traiectoriei inflaţiei consistentă cu obiectivul vizând o inflaţie mai mică, dar în apropiere de 2% pe termen mediu', a declarat preşedintele BCE, Mario Draghi.

În plus, Draghi a spus că BCE a decis, de asemenea, să extindă lista obligaţiunilor achiziţionate prin includerea de obligaţiuni municipale şi regionale.

Achiziţiile de obligaţiuni derulate de BCE au dus la scăderea randamentelor şi au stimulat creditarea, semn că programul de relaxare cantitativă funcţionează, chiar dacă cu o anumită întârziere.Cu toate acestea, criticii subliniază că relaxarea cantitativă nu a avut, până acum, un efect asupra inflaţiei, în condiţiile în care, în luna noiembrie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a rămas la nivelul de 0,1%, mult sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE.

Anterior, consiliul guvernatorilor a decis, joi, să reducă dobânda la depozite, de la minus 0,20% până la minus 0,30%. În schimb, BCE a lăsat nemodificată dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim record de 0,05%, nivel la care staţionează din luna septembrie 2014, precum şi dobânda la facilitatea de creditare marginală, la 0,30%.

Ca reacţie la noile măsuri anunţate de BCE, moneda euro s-a apreciat până la 1,0892 dolari, cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni săptămâni, în condiţiile în care miercuri seara era cotat la 1,0619 dolari.

SURSA: Agerpres