Propunerea va fi discutată începând de miercuri de către membrii Consiliului guvernatorilor Băncii Central Europene, care ar putea modifica această sumă, susţin sursele.

Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze informaţia.

Propunerea de a injecta 1.100 de miliarde de euro în economia zonei euro reflectă determinarea preşedintelui BCE, Mario Draghi, de a extinde bilanţul instituţiei pentru a preveni deflaţia şi a stimula redresarea zonei euro. O decizie finală va fi anunţată, joi, la Frankfurt, după reuniunea Consiliului guvernatorilor Băncii Central Europene.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a continuat să scadă în luna decembrie 2014, ca urmare a reducerii preţurilor la energie, ajungând la minus 0,2%, de la nivelul de 0,3% înregistrat în luna noiembrie. Aceasta este prima scădere a inflaţiei în teritoriul negativ înregistrată de zona euro după luna octombrie 2009. Dacă această tendinţă se va prelungi, zona euro va intra într-o perioadă de deflaţie.

Ewald Nowotny, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Central Europene, a confirmat recent că se discută unele opţiuni care includ achiziţionarea de obligaţiuni suverane şi bonduri corporatiste şi se analizează valoarea acestor achiziţii, dar şi dacă riscul legat de acestea va fi împărţit între băncile centrale naţionale.

Guvernatorul Băncii Franţei, Christian Noyer, a indicat că este deschis la ideea de a face responsabile băncile centrale naţionale pentru ce cumpără, ca un mod de a se obţine consensul în cadrul Consiliului guvernatorilor BCE.

Nowotny susţine că 'este extrem de important să nu existe temeri legale legate de adoptarea unor măsuri de relaxare cantitativă (QE)'.

AGERPRES

Te-ar putea interesa și: