BCE a anunţat că, miercuri, Consiliul Guvernatorilor, reunit la sediul central de la Frankfurt, a decis, de asemenea, să menţină nemodificată şi dobânda la facilitatea de creditare marginală, la 0,30%, precum şi dobânda la depozite, la minus 0,20%.

Reprezentanţii băncilor din zona euro au afirmat, într-un sondaj realizat recent de către BCE, că programul de cumpărare de active, anunţat la finele lui ianuarie, a dus la îmbunătăţirea situaţiei lor financiare.

De asemenea, instituţiile de credit au semnalat că au utilizat lichiditatea adiţională a programului în special pentru a garanta împrumuturile pentru companii şi, în mai mică măsură, pentru refinanţarea sau cumpărarea altor active negociabile.

Programul de cumpărare active a contribuit şi la relaxarea condiţiilor de creditare pentru companii, tendinţa care, estimează băncile, va creşte în următoarele şase luni, ca urmare a îmbunătăţirii situaţiei lor financiare.

BCE a început pe 9 martie achiziţionarea de obligaţiuni publice din zona euro şi până în prezent a achiziţionat titluri în valoare de circa 62 miliarde euro. Banca vrea să achiziţioneze anul titluri publice în valoare de 60 miliarde euro. (Sursa: Agerpres)