BCE: Inflația e constantă. Trebuie redusă rata dobânzilor

Doi oficiali de rang înalt ai Băncii Centrale Europene (BCE) au indicat luni că este foarte probabil să asistăm la o reducere a ratei dobânzii de politică monetară în săptămâna următoare, conform unor informații furnizate de CNBC.

Într-un discurs susținut luni, Olli Rehn, membru al consiliului de conducere al BCE și guvernatorul băncii centrale din Finlanda, a subliniat că inflația în zona euro își încetinește ritmul „în mod constant”.

Inflația în zona euro a rămas stabilă la 2,4% în aprilie, marcând a șaptea lună consecutivă în care a fost sub 3%, în pofida unei ușoare reveniri în decembrie.

Datele pentru luna mai urmează să fie publicate vineri.

”Datorită acestui proces dezinflaţionist, inflaţia converge către ţinta noastră de 2% într-un mod susţinut şi, astfel, este timpul pentru a relaxa politica monetară în iunie şi a începe să reducem dobânzile”, a spus Rehn într-un discurs publicat pe site-ul web al băncii centrale finlandeze.

”Acest lucru presupune, evident, că tendinţa dezinflaţionistă va continua şi că nu vor mai exista înrăutăţiri ale situaţiei geopolitice şi ale preţurilor energiei.”

Comentariile survin înaintea următoarei reuniuni a băncii centrale, programată pentru 6 iunie.

Este posibilă reducerea cu un sfert de punct procentual a ratei principale a dobânzii BCE

Piețele indică în prezent o probabilitate foarte ridicată pentru o reducere cu un sfert de punct procentual a ratei principale a dobânzii BCE, care se situează în prezent la 4%.

Declarațiile lui Rehn și Lane de luni vin după o serie de opinii similare exprimate de alți membri ai BCE.

Aceste indicații sugerează că Banca Centrală Europeană va acționa probabil mai devreme decât Rezerva Federală a SUA, care de obicei stabilește tonul în deciziile de politică monetară.

”Fed şi BCE par să se decupleze, cu o reducere a BCE probabilă în iunie, în timp ce SUA se pregăteşte pentru un nivel ridicat al dobânzilor pentru mai mult timp”, au spus economiştii Bank of America conduşi de Claudio Irigoyen, într-o notă de vineri.

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat că o reducere a dobânzilor ar fi posibilă luna viitoare, deoarece acum, creșterea rapidă a prețurilor este ținută sub control.

Potrivit lui Christine Lagarde, dacă datele consolidează nivelul de încredere pe care îl are BCE, se va ajunge pe termen mediu la o inflație de 2%, care este de altfel obiectivul instituției.