"O nouă majorare a programului de achiziţii de active va duce la creşterea tensiunilor, din cauza interdicţiei finanţării monetare", a afirmat Klaas Knot, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Olandei. Reglementările UE nu permit BCE să finanţeze direct cheltuielile guvernamentale. 

Declaraţiile au fost făcute la prezentarea raportului anual al Băncii Olandei. 

Banca Centrală Europeană a decis să reducă dobânzile şi să majoreze achiziţiile de active pentru a opri răspândirea inflaţiei extrem de scăzute la ansamblul economiei, a declarat în 10 martie preşedintele BCE, Mario Draghi. 

"Este crucial să evităm efectele secundare", a declarat Mario Draghi, la conferinţa de presă de după reuniunea de politică monetară la care BCE a redus, pentru prima dată în istoria sa, dobânda de bază la nivelul zero şi a majorat, peste aşteptări, achiziţiile lunare de obligaţiuni de la 60 până la 80 de miliarde de euro. 

Beneficiile marginale ale adoptării unor măsuri suplimentare sunt diminuate, susţine Klaas Knot, adăugând: "Din punct de vedere tehnic, există întotdeauna posibilitatea de a face mai mult, dar trebuie să te întrebi dacă valoarea adăugată este un argument împotriva efectelor secundare, şi am dubii în legătură cu asta". 

Măsurile de relaxare cantitativă (QE) au dus, de asemenea, la "riscuri mai ridicate ale unor efecte secundare nedorite, cum ar fi rostogolirea împrumuturilor cu probleme, creşterea inegalităţilor legate de avere şi dependenţa de ratele scăzute ale dobânzilor", a declarat Knot. Acesta a explicat că o altă potenţială consecinţă este ca guvernele să devină mai puţin înclinate să lucreze la reforme structurale şi să-şi reducă datoria, ţinând cont de generozitatea politicii monetare. 

Este necesar mai mult timp pentru a evalua impactul măsurilor de politică monetară deja adoptate, susţin oficialul BCE. 

AGERPRES