Compania americană Monsanto a dezvăluit oferta miercuri, înainte ca grupul chimico-farmaceutic Bayer AG să confirme decizia sa, deşi nu au fost publicaţi termenii financiari ai tranzacţiei.

În condiţiile în care capitalizarea de piaţă a Monsanto se ridică la 42 de miliarde de dolari, tranzacţia ar fi probabil mai mare decât achiziţia din februarie, când China National Chemical Corp (ChemChina) a cumpărat firma elveţiană Syngenta AG, cu suma de 43 miliarde de dolari, şi s-ar putea confrunta cu obstacole din partea autorităţilor de reglementare din SUA.

Bayer, a cărei capitalizare de piaţă se ridică la 90 miliarde de dolari, a anunţat miercuri că directorii săi s-au întâlnit recent cu şefii Monsanto pentru a discuta în mod privat achiziţia.

"Noi declaraţii vor fi făcute la momentul oportun", a precizat grupul german.

Boardul Monsanto a informat că analizează propunerea, dar nu există garanţii că va avea loc o tranzacţie.

Pe piaţa mondială a erbicidelor, Bayer este pe locul doi, cu o cotă de piaţă de 18%, în timp ce pe primul loc se află Syngenta, cu o cotă de piaţă de 19%. Monsanto este lider pe piaţa seminţelor, cu o cotă de piaţă de 26%, urmată de DuPont, care, anul trecut, a acceptat să fuzioneze cu Dow Chemical.

Bayer şi Monsanto au o prezenţă importantă în România. AGERPRES