Băuturile energizante, interzise minorilor

Astăzi, Camera Deputaților examinează propunerea de interzicere a consumului de băuturi energizante în rândul minorilor.

La finalul anului trecut, proiectul de lege a fost aprobat de Senat. Camera Deputaților este organul decizional.

La comisiile de specialitate, au fost acceptate mai multe amendamente în această privință.

Publicitatea băuturilor energizante este interzisă în incinta școlilor, inclusiv prin intermediul automatelor.

Comercializarea băuturilor energizante este interzisă în apropierea instituțiilor de învățământ.

Companiile care nu respectă prevederile legale se expun sancțiunilor, sub forma unor amenzi cuprinse între 25.000 și 50.000 de lei.

Energizante
Energizante/SURSA FOTO: Dreamstime

Proiectul va fi votat în această săptămână

Proiectul de lege va fi votat, cel mai probabil, în cursul zilei de marți, spune președintele interimar al forului legislativ, Alfred Simonis.

„Este o iniţiativă care a stat la Senat mai mult decât ne-am fi dorit. (…) O votăm săptămâna aceasta, în proporţie de peste 90% Comisia de sănătate şi Comisia juridică astăzi, urmând ca mâine, la votul final la plenul de la Cameră, să adoptăm forma finală a legii care interzice comercializarea acestor sucuri energizante, băuturi energizante către minori.

Şi se măreşte cuantumul sancţiunilor – amenzi de până la câteva zeci de mii de lei pentru abateri repetate şi nerespectarea acestei reglementări. (…)

Dacă e nevoie să suplimentăm aceste sancţiuni, pentru că nu vor fi suficiente cele pe care le-am revăzut în această lege, bineînţeles că suntem deschişi pentru aceasta”, a declarat Simonis la Parlament.

El a mai spus că există indicii serioase care arată efectele negative ale consumului acestor băuturi printre minori.

„A fost o presiune imensă. Ştiţi foarte bine că industria s-a opus, mai aveau să spună şi cât de mult bine fac aceste băuturi energizante în argumentarea lor. Iată că, indiferent de ceea ce au dorit, am trecut peste asta şi sper ca mâine să avem votul final pe această lege”, a menţionat preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, care a precizat că astfel de băuturi vor fi scoase şi din automate.

Consumul de băuturi energizante a crescut dramatic

Consumul de băuturi energizante a crescut dramatic în ultimele două decenii, în special în rândul adolescenților și al adulților tineri.

Băuturile energizante sunt comercializate în mod agresiv, susținând că aceste produse oferă un impuls energetic pentru a îmbunătăți performanța fizică și cognitivă.

Băuturile energizante aparțin unei clase de produse, sub formă lichidă, care conțin de obicei cofeină, cu sau fără adaos de alte suplimente alimentare.

Prima băutură energizantă a apărut în S.U.A. în 1949 și a fost comercializată sub numele de „Dr. Enuf”.

În Europa, acestea au fost lansate pentru prima dată în 1987. Apoi, piața s-a extins în întreaga lume, devenind foarte populară după lansarea Red Bull în 1997.

De atunci, piața băuturilor energizante a cunoscut o creștere spectaculoasă, cu diverse mărci lansate în întreaga lume.

În 2013, consumul anual de băuturi energizante a depășit 5,8 miliarde de litri în aproximativ 160 de țări.

Băuturile energizante sunt comercializate în mod agresiv în locuri populare printre adolescenți și tineri adulți.

Aproximativ două treimi dintre consumatorii de băuturi energizante au între 13 și 35 de ani, iar băieții reprezintă două treimi din piață.

Energizante
Energizante/SURSA FOTO: Dreamstime

Efecte adverse potențiale ale băuturilor energizante

Efectul cardiovascular

Mai multe studii au arătat o creștere a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale după consumul de băuturi energizante.

Au fost documentate manifestări cardiace semnificative, cum ar fi:

  • aritmiile ventriculare
  • supradenivelarea segmentului ST
  • prelungirea QT, în urma consumului excesiv de băuturi energizante.

În plus, a fost raportată fibrilație atrială după ingestia de băuturi energizante de mare putere la doi băieți sănătoși, în vârstă de 14 și 16 ani.

Recent, consumul de băuturi energizante a fost legat de infarctul miocardic la băieți sănătoși de 17 și 19 ani.

Această observație a fost susținută de constatările conform cărora consumul de băuturi energizante reduce funcția endotelială și stimulează activitatea plachetară prin agregarea plachetară indusă de acidul arahidonic la adulți tineri sănătoși.

Rapoarte recente au demonstrat o relație între consumul excesiv de băuturi energizante și dilatarea arterială, formarea de anevrisme, disecția și ruptura arterelor mari.

Efectul neurologic și psihologic

Persoanele dezvoltă de obicei simptome de intoxicație cu cofeină în doze egale sau mai mari de 200 mg.

Simptomele includ:

  • anxietate
  • insomnie
  • tulburări gastrointestinale
  • contracții musculare
  • agitație
  • perioade de epuizare

În plus, un aport ridicat de cofeină este asociat cu dureri de cap zilnice acute și cronice prin stimularea unei stări pro-nociceptive de hiperexcitabilitate corticală.

Patru tulburări psihiatrice induse de cofeină au fost recunoscute de Manualul diagnostic și statistic al tulburărilor mentale, ediția a 4-a: Inclusiv intoxicația cu cofeină, anxietatea indusă de cofeină, tulburarea de somn indusă de cofeină și tulburarea legată de cofeină.

Un studiu efectuat pe adolescenți cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani a demonstrat o corelație puternică între consumul de cofeină și comportamentul violent, precum și tulburările de comportament.

Mai multe rapoarte au sugerat că băutura energizantă poate contribui la accidentul vascular cerebral ischemic și poate duce la crize de epilepsie.

Halucinațiile ar putea fi observate la persoanele care consumă mai mult de 300 mg de cofeină pe zi.

Nivelurile ridicate de cortizol care urmează consumului de cofeină ar putea explica acest lucru. Cortizolul potențează efectele fiziologice ale stresului, ceea ce duce la o tendință mai mare a subiecților de a avea halucinații.

Studiile in vitro au constatat că o combinație de cofeină, taurină și guarana poate promova și spori apoptoza prin reducerea atât a activităților superoxid dismutazei, cât și a catalazei pe celulele neuronale umane SH-SY5Y.

Efecte gastrointestinale și metabolice

Băuturile energizante conțin, de obicei, cantități mari de zahăr, de la 21 g la 34 g per oz. Conținutul de zahăr este în principal sub formă de zaharoză, glucoză sau sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză.

Prin urmare, un consum ridicat de băuturi energizante poate crește riscul de obezitate și de diabet de tip 2.

În plus, conținutul ridicat de zahăr din băuturile energizante poate reduce activitatea, diversitatea și expresia genetică a bacteriilor intestinale, ceea ce duce la creșterea riscului de obezitate și de sindrom metabolic.

Consumul acut de cofeină scade sensibilitatea la insulină, ceea ce ar putea explica creșterea nivelului de glucoză din sânge după consumul de băuturi energizante documentată în unele studii.

Beaudoin et al. au demonstrat că aportul de cofeină reduce sensibilitatea la insulină într-o manieră dependentă de doză, cu o creștere de 5,8 % a insulinei pentru fiecare creștere a cofeinei în mg/kg.

A fost raportat un caz al unei femei care a prezentat icter, dureri abdominale și enzime hepatice foarte ridicate în urma unui consum excesiv de băuturi energizante.

Huang et al. au raportat aceeași constatare la un bărbat de 36 de ani. Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina, ce persoane sunt foarte susceptibile și mecanismul de bază prin care băuturile energizante provoacă leziuni hepatice.

Efecte renale

S-a demonstrat că cofeina din băuturile energizante sporește diureza. Prin urmare, băuturile energizante ar trebui evitate în timpul exercițiilor fizice prelungite într-un mediu cald din cauza potențialului de deshidratare.

Studiile au raportat că deshidratarea la un nivel de 1,5 % în timpul exercițiilor fizice prelungite poate duce la o creștere a temperaturii corporale, a ritmului cardiac și a ratei percepute a efortului.

Cofeina favorizează, de asemenea, pierderile de sodiu în urină (natriureză), ceea ce afectează volumul plasmatic și are ca rezultat alterarea semnificativă a performanțelor cardiovasculare în timpul exercițiilor fizice.

În plus, dezechilibrul de sodiu în timpul exercițiilor fizice prelungite într-un mediu cald poate reduce forța izometrică la nivelul picioarelor.

Greene et al. au raportat un caz de insultă renală acută la un bărbat în vârstă de 40 de ani după consumul zilnic de băuturi energizante timp de aproximativ 2-3 săptămâni.

Creatinina serică a crescut de cinci ori față de valoarea inițială și a revenit la normal la două zile după ce consumul de băuturi energizante a fost întrerupt.

Efecte dentare

Un studiu efectuat în Suedia a arătat o relație puternică între băuturile energizante și eroziunea dentară.

În mod similar, Marshall et al. au demonstrat o observație similară la copiii americani.

Consumul de băuturi energizante a fost asociat cu o creștere de aproximativ 2,4 ori a eroziunii dentare. Acest lucru a fost atribuit pH-ului scăzut și conținutului ridicat de zahăr al băuturilor energizante.

În plus, Pinto et al. au constatat că aportul de băuturi energizante poate duce la hipersensibilitatea dentinei cervicale prin îndepărtarea stratului de frotiu al dinților, scrie NCBI.